Na vsebino

Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo

Včeraj je prostorih Knjižnice Črnomelj potekala otvoritev razstave Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) z naslovom Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo.

Razstava, ki jo je predstavila njena avtorica Helena Janežič iz NUK, je nastala s pomočjo gradiva, ki ga hranijo v svoji zbirki in na portalu Digitalne knjižnice Slovenije. Na njej predstavljajo spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Razstava s podnaslovom Pregled slovenske osamosvojitvene misli ponuja sprehod skozi skoraj 150 let naše zgodovine. Gledalca vodi od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, vse do 80. let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila tudi v matični domovini.

Sosledje dogodkov je 23. decembra 1990 pripeljalo do plebiscita za neodvisno Slovenijo, kjer smo z veliko večino potrdili veljavnost slovenskim tisočletnim sanjam. Pol leta kasneje, 25. junija 1991, se je rodila samostojna in neodvisna Slovenija.

“Besede iz naslova Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo je v 50. letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije,” so še zapisali v Nuku.

Na otvoritvi razstave, s katero so v Knjižnici Črnomelj ponovno obeležili Leto domovine, sta spregovorila tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktorica knjižnice Anja Panjan. Za glasbeni točki sta poskrbela violinistka Ana Kolbezen in pianist Andrej Kunič.

Razstavo si lahko ogledate do konca februarja.

Vir: Knjižnica Črnomelj, NUK
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj