Na vsebino

Zajetne naložbe v DSO Metlika

Dislocirana enota Doma starejših občanov Metlika. Foto: DSO Metlika
Dislocirana enota Doma starejših občanov Metlika. Foto: DSO Metlika

V dislocirani enoti za demenco Doma starejših občanov (DSO) Metlika, kjer je trenutno nastanjenih 60 stanovalcev, začenjajo z urejanjem neizkoriščenih podstrešnih prostorov. Hkrati bodo zgradili tudi dodatno dvigalo, ki bo lahko služilo za ločeno lokacijo v primeru coniranja objekta zaradi infekcijskih okužb, kar zagotavlja izboljšano delovanje v smislu čistih in nečistih poti. Z naložbo bodo po besedah direktorice metliškega doma starejših Ivice Lozar, preuredili približno 830 kvadratnih metrov podstrešnih površin, dogradili 55 kvadratnih metrov terase in stopnišč na podstrešju ter preuredili 40 kvadratov v pritličju. Po zaključku del, predvidoma konec septembra, bo dostop do zelenih površin urejen preko rampe.

Število stanovalcev dislocirane enote se bo s tem povečalo za 24, v vsaki enoti po 12 stanovalcev. Skupno bo tako prostora za 84 stanovalcev. Naložba bo stala nekaj več kot 1,5 milijona evrov, od tega bo dobrih 200 tisočakov prispeval DSO Metlika, ostalo pa država.

»Stanovalcev, ki so nastanjeni v enoti za demenco, ne bomo premeščali, prav tako v njihovih sobah in prostorih ne bo gradbenih posegov. Zavedamo se, da bo s podstrešja, kjer bo potekala adaptacija, prihajalo nekoliko hrupa, a bomo storili vse, kar bo v naših močeh, da bo to čim manj moteče,« je povedala Lozarjeva. Zaradi gradnje zunanjega dvigala bo nekoliko omejeno tudi gibanje v okolici dislocirane enote, vendar bodo po zagotovilih direktorice poskrbeli za varnost stanovalcev z vsemi preventivnimi ukrepi, ki so jih dolžni zagotoviti.

Prostorske preureditve tudi na Mestnem trgu

V začetku junija pa bodo začeli tudi s prostorsko preureditvijo nastanitvenih možnosti na Mestnem trgu po standardih in normativih, ki bodo ustrezali sodobnim potrebam po socialnovarstvenih storitvah. Sredstva v višini 2,3 milijona evrov so konec lanskega leta pridobili v okviru razpisa za vlaganje v razvoj oz. dvig ravni infrastrukture za oskrbo starejših iz pobude React-EU. Gradnjo bodo predvidoma zaključili do julija prihodnje leto.

»Zagotovili bomo varnejše bivalno okolje za stanovalce in svojce, varnejše delovno okolje za zaposlene, izboljšali bivalni standard z odpravo triposteljnih sob ter zagotovili ločenost čistih in nečistih poti,« pojasnjuje Lozarjeva. Trenutno imajo na Mestnem trgu 112 stanovalcev. Kapaciteta vseh postelj se bo zmanjšala za 28 postelj.

Stanovalce, nastanjene na Mestnem trgu, bodo septembra preselili v dom Komenda, ki se nahaja poleg matične enote v Metliki ter v dislocirano enoto. »Zavedamo se, da načrtovani gradnji zahtevata prilagoditve nas vseh, tudi svojcev naših stanovalcev, a se hkrati veselimo, ker bomo v prenovljenih prostorih našim stanovalcem zagotovili še bolj udobno in kakovostno bivanje,« zaključuje Ivica Lozar.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj