Na vsebino

Po sledeh protestantizma na Slovenskem

Dijaki prvih letnikov programov strojni tehnik in oblikovalec kovin Srednje šole Črnomelj so se 10. maja udeležili strokovne ekskurzije z naslovom Protestantizem na Slovenskem. Pot jih je vodila iz Črnomlja v smeri Rašice, Turjaka in Ljubljane.

Prvi cilj potovanja je bila Trubarjeva domačija, ki je že vrsto let osrednje mesto ohranjanja spomina na očeta slovenskega jezika. Dijaki so si ogledali domačijo, poslušali predstavitev Trubarjevega življenja, na koncu so sodelovali v knjigoveški delavnici.

Pot jih je vodila na grad Turjak, ki so ga zaznamovali gospodarji Auerspergi, srednješolci s spoznali zgodbo o Turjaških, pritegnila jih je razstava srednjeveškega orožja in viteške opreme, zanimiv je bil tudi ogled grajske ječe.

V prestolnici so v popoldanskih urah prisluhnili tematskemu vodenju po Ljubljani, kjer so bili izpostavljeni spomeniki, povezani s protestantizmom na Slovenskem.

V prostem času so nekateri dijaki na Tromostovju zaigrali tudi na harmoniko in tako prispevali svoj delež k turističnemu vzdušju v naši prestolici.

Polni lepih vtisov in dobre volje so se vrnili v Črnomelj ob dogovorjenem času.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj