Na vsebino

Japonski rezanci (20)

Ko doma govorimo o japonski hrani, najprej pomislimo na sushi. Kroglice riža s svežo ribo nas še vedno delijo na strastne ljubitelje in skeptike, ki še poskusiti ne želijo. No, sicer je sushi res povsod po japonski, vendar še zdaleč ni tako tipična hrana kot so rezanci. Japonci obožujejo svoje rezance in drznem si reči, da znajo z njimi pripraviti več jedi kot naši zahodni sosedje.

Glavne tri vrste, ki jih najdemo po vsej državi so udon, ramen in soba rezanci. Vsaka izmed njih se pripravlja malo drugače in postreže na drug način, vse pa so odlične.

RAMEN

Ramen rezanci so najtanjši izmed treh vrst. Postreženi so v miso omaki, skupaj z mehkim jajcem, nori algami, kosom mesa in mlado čebulo. Najznamenitejša restavracija, ki jo za odličen ramen obišče vsak turist, je Ichiran Ramen. Ta slovi z restavracijami, kjer vsak gost sedi v svoji kocki in uživa v jedi. Obdan z ničemer drugim kot temnim lesom, se povsem posveti hrani in njenem užitku.

Vsaka regija ramen pripravlja malo drugače. Nekatere za osnovo uporabljajo drugo juho, spet druge dodajajo lokalne dodatke. Prav posebna izkušnja je ramen v Hokaidu, kjer jed postrežejo v skledi s smetanovo omako.

UDON

Čeprav je ramen najbolj ikončen, midva največkrat jeva udon rezance. Ti se od prejšnjih razlikujejo predvsem po debelini. Udon rezanci so precej širši od ramen rezancev, kar omogoča, da se napijejo tekočine in so na okus bolj puhasti.

Za razliko od ramen rezancev, ki so vedno postreženi v skledi z omako, so udon postreženi na razne načine. Lahko jih naročiš tople, hladne, na krožniku s prilogami ali v skledi, podobno kot ramen. Udon rezanci veljajo za poceni hrano in odličen hiter obrok. Velikokrat so postreženi v skledi skupaj z zelenjavo in jajcemi, katero prelijemo s sojino omako.

Za posebno izkušnjo je treba naročiti Kamatama udon. Ta preprosta jed se ponuja po celotni državi in tople udon rezance postreže s surovim jajcem. To rezance prepoji z rumenjakom kar jih naredi svilnate. Kamatama udon so tudi Tomaževa najljubša jed, ki ji doda še sojino omako, mlado čebulo in ocvrtke.

SOBA

Moji najljubši rezanci pa so soba. Soba rezanci so narejeni iz polnozrnate moke in so za razliko od drugih vrst, rjave barve. Velikorat so postreženi hladni na bambusovem podstavku. Po tem se razlikujejo od ramen in udon rezancev, ki vedno pridejo s prilogo.

Iz podstavka jih počasi namakaš v sojino omako v katero dodaš wasabi in mlado čebulo. Sprotno namakanje poskrbi, da se rezanci tekočine ne napijejo. Rezanci so velikokrat postreženi še z mnogimi dodatki, ki jedi dodajo raznolikost. Pogosto je zraven ocvrta tempura zelenjava in ribe.

Ne glede na to, za katero vrsto rezancev gre, so ti najino najpogostejše kosilo. Pripravljeni so izjemno hitro in velikokrat jih dobiš že za pet evrov. Za nekaj evrov več, lahko ob rezancih dobiš še skledo riža in gyoza žlikrofe.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj