Na vsebino

Formula 1 - Forza Ferrari (55)

Kaj je bil najin cilj potovanja iz Adelaida v Melbourne ? Ja, Formula 1 dirkaški vikend v marcu seveda. Največji dirkaški vikend kraljice motošporta, letos z rekornimi 452,055 obiskovalci.

V Melbourne sva prispela v četrtek v poznih popoldanskih urah. Na srečo, sva imela apartma le 15 minut peš stran od vhoda na dirkališče, zato sva šla malo v raziskovanje prizorišča preden se zapre. V četrtek tudi niso preverjali vstopnic za vstop na tribune in se nama je uspelo ogledati trening Australian Supercars kategorije iz tribune s pogledom na prva dva zavoja.

Za petek je bil plan narejen, na njem sta bili samo dve točki. Prva na listi je bila nakup majic in kap, druga pa videt trening Formule 1 popoldne, vse ostalo pa bolj kot ne prosto po prešernu. Jaz sem šel v nakup Ferrari ekipnih oblačil, Maša pa po McLarnove zadeve. Tako sva bila na koncu v rdečooranžni kombinaciji in se perfektno zlila s ostalimi obiskovalci v pretežno rdečih in oranžnih barvah. Nekoliko bolj je izstopala oranžna, saj za McLaren vozi domačin Oscar Piastri. Petek je bil bolj na easy, ogledala sva si vse stojnice, garaže od vseh dopolnilnih dirkaških kategorij in bolj kot ne uživala pod drevesom na dekici in gledala desno na zaslon in levo na progo.

Dirkaški vikend je bil res poln dirkanja. Ogledali smo si lahko vse od treningov, kvalifikacij, sprintov, letalskih šovov, zvečer pa so bili tudi koncerti. Skozi cel vikend so bile prisotne kategorije: Porsche Carrera Cup, Australian Supercars Championship, Formula 3, Formula 2 in Formula 1.

Za vsako kategorijo sta bila vsaj dva treninga, kvalifikacije in dirka. Porsche in Supercars so imeli po tri dirke skozi cel vikend, Formula 2 in Formula 3 pa še dodatno sprint dirko v soboto. Proga praktično ni bila prazna in vsak dolar porabljen na karti se je 2 krat povrnil.

V soboto sva šla v nekoliko poglobljeno raziskovanje in iskanje idealne lokacije za ogled dirke v nedeljo. Vsako uro sva se premikala na drugo lokacijo, ter tako videla čisto vse ovinke in ravnice proge. Nekako najdlje sva se zadržala na hribčku s pogledom na zavoj devet, ki je ponujal super razgled na progo ter DRS zono za prehitevanje. Tam sva si ogledala večino voženj Formule 2 in Formule 3. S treningom Formule 1 pa sva spoznala, da to ne bo v redu, saj se tako kot v petek, danes spet vsi vstanejo in zrinejo k ograji gledat in slikat. Sprejela sva odločitev za ogled kvalifikacij na glavnem zaslonu na sredini prizorišča. In definitivno je bila odločitev pravilna. Duh navijanja je bil tam veliko boljši, tudi vedel si kaj se dogaja na progi in ni bilo toliko hrupa od dirkalnikov kot tik ob progi.

Cilj vseh okoli naju na kvalifikacijah je bil, da Red Bullova voznika štartata na kolikor se da slabih mestih, prav čutilo se je vzdušje, kako so ljudje navijali kontra njima, oz. toliko bolj za ostale. Še najbolj za dva domačina Oscarja Piastrija in Daniela Ricciarda.

Za nedeljo sva se še bolje pripravila. V Avstraliji je navada, da lahko s seboj prineseš praktično vse kar je zložljivo, ljudje so imeli cele piknike in družinska druženja na prizorišču. Vsak si prinese svoj stol, deko, voziček s hladilno torbo, hrano in pijačo. Ni dovoljen vnos alkohola in še nekaterih zadev, ampak, če poenostavim lahko si si prinesel vse s seboj in na prizorišču zapravil točno nič dolarjev. Tako sva tudi midva uzela stol, nekaj hrane in pijače, ter deko in se odpravila na prizorišče.

Prostor za gledanje sva si priborila na hribčku s pogledom na dvanajsti zavoj in tam praktično preživela vse do dirke Formule 1. V petek in soboto, naju je namreč izučilo, da se takrat vsi ustanejo in nima veze, če si imel prej vrhunsko pozicijo in pogled, med vožnjo Formule 1 ne boš videl nič.

Kdo bi si mislil, da si bova v živo ogledala do takrat najbolj zanimivo dirko sezone. Začela se je z dobrim startom Ferrarija in McLarna, seveda je bil Max v začetnem krogu najhitrejši, a ne za dolgo. Takoj v drugem krogu ga je prehitel Ferrarijev voznik Carlos Sainz. Aplavz in glasno navijanje je zadonelo po prizorišču, vsi so bili navdušeni za končno razbitje prevlade Maxa Verstapna v formuli. Na veselje vseh nas, to še ni bilo konec, kmalu za tem smo zagledali dim iz Maxovega zadnjega kolesa, zopet velik aplavz. V petem krogu pa še ogenj in manjša eksplozija zadnje bremze, kaj je brž kot ne pomenilo odstop in prva dirka po dolgem času, kjer ne bo zmagovalec Max oziroma Red Bull ekipa. Veselje vseh okoli nas je bilo zelo veliko, vsi so si oddahnili, saj je to pomenilo končno zanimivo dirko po dolgem času. Nismo se motili, v 17 krogu je zaradi okvare motorja odstopil Lewis Hamilton, bitka za 10. mesto in točke med štirimi konstruktorskimi ekipami je bila napeta. Za poslastico v zadnjem krogu pa sta poskrbela Fernando Alonso in George Russell, kateri je malenkost ne primerno pritisnil na bremzo in Georgu ni ostalo drugega kot, da gre s proge v ograjo in razbije svoj dirkalnik.

Končni vrsti red dirke je bil:

  1. Carlos Sainz Ferrari,
  2. Charles Leclerc Ferrari,
  3. Lando Norris McLaren,
  4. Oscar Piastri McLaren.

Definitivno sva izbrala prave barve za tale dirkaški vikend, rdečeoranžna kombinacija se je izkazala za super izbiro. Za naju je bila super izkušnja in odločitev, da za prvi ogled dirke Formule 1 v živo izbereva Melbourne je bila odlična. Super dirkaški vikend in definitivno greva še na kakšno dirko v prihodnje. Jaz sem se po več kot desetih letih ne spremljanja Formule 1 ponovno zaljubil v ta šport in od takrat so sobote in nedelje rezervirane za Formulo.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj