Na vsebino

Japonski grad Himeji (19)

Tipično razglednico Japonske krasi fotografija vulkana Fuji, Tokio stolpa ali grada Himeji. Po mesecu dni potepanja po Japonski, sva končno prispela na eno izmed teh ikoničnih točk - grad Himeji.

Grad, ki se nahaja v mestu Himeji, velja za nacionalni ponos in eno izmed glavnih atrakcij Japonske.

Pred obiskom sva se spraševala kako zanimiva in pomembna mora biti zgodovina gradu, ki velja za najpomembnejši grad japonske. Kaj ga ob bok postavi Kumamoto gradu, kjer se je odbila zadnja bitka samurajev, ali Osaka gradu, kjer je vladar Hideyoshi Toyotomi združil celotno Japonsko?

Izkaže se, da slaven grad sicer povezuje zgodovina Hideyoshi Toyotomi, vendar sam grad nikoli ni bil pomembna točka v zgodovini Japonske. Kar majhno razočaranje za tako znan grad.

Kljub ne tako pretresljivi zgodovini, ali mogoče prav zaradi nje, pa je Himeji grad največji še ohranjen grad Japonske. Vsi znani gradovi, kot sta Kumamoto in Osaka, so tekom stoletij bili vsaj enkrat zradirani do tal, medtem ko Himeji ostaja originalen že stoletja. Prav nepretresljiva zgodovina, ga je obvarovala pred mnogim požari, vojskovanji ali bombandiranji vse do danes. Tako sedaj kot največji ohranjeni grad na japonskem, velja za narodni zaklad.

Celoten grad se baha v beli barvi in mnogih obzidjih ki obdajajo kanale okoli gradu. Utrdba stoji na griču, južneje od Osake in je s strateško lego veljala za vrata na zahod. Kot nekakšna vrata med zahodom in celino, se je izognil vsem večjim bitkam, ki so se dogajale v prestolnicah.

K ohranitvi gradu je prispevala tudi zelo premišljena obrambna gradnja, v katero so že ob postavitvi vložili veliko premisleka. Tako ima grad številne jarke, odprtine za lokostrelce in nastanitve za samuraje. Ob takšni obrambi se ga najverjetne nikomur ni splačalo napasti.

Grad je bil zgrajen že v štirinajstem stoletju, današnjo podobo, ki jo krasi petnadstropna palača, pa je pridobil v sedemnajstem, ko je za kratek čas v njem živel slavni Hideyoshi. Hideyoshi, ki velja za japonskega Napoleona, je Himeji leta imel za strateško bazo, preden je to prestavil v Osako.

V času Edo vladavine, ki je odstranila feudalni sistem, so grad zanemarili in podrli stavbe v spodnjem delu gradu, za potrebe vojske. Tako se je vrsto let grad uporabljal za vojaško bazo. Skozi stoletja je tako Himeji služil kot vojaška baza, naj bo to za samuraje ali moderno vojsko.

Kljub ne tako zanimivi zgodovini, je grad res poseben. V nobenem drugem gradu ne vidiš stare notranjosti. Tukaj pa se sprehajaš ob mogočnih lesenih tramovih in drsiš po starih lesenih deskah. Vse do vrha se po strmih stopnicah dvigaš bos, saj je obutev prepovedana.

Prav prijetna razlika od vseh ostalih gradov, kjer si ogleduješ kako je potekala prenova.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj