Na vsebino

Kurdić: KDU JE NAJVEČ TRAKOF PREREZAU

Ak se spomnete, je blo spomladi znani pesmci zvončki i trobentice spremenjeno besedilo v katrpileri i valjari. To je pomenlo, da se bojo začele delat občinske ceste, škarpe i še kaka dozidava. Celo leto se je jako delalo, bli so obvozi, prah i blato i mi smo bli dosti sitni. Zdej na jesen, pred zimo, se je fse končalo i baš pred volitvah je biu cajt, da se nove pridobitve odprejo sz rezanjem barvnih trakof i slikanjem.

Fse občine tekmujejo med sabo, kdu je več naredu i keri od županof je več trakof prerezau. Je biu to naš Dare, al semška Polonca al kurdistanski Andrej s prjatli? Ja vam rečem, da noben od njih. Znači kdu? To je biu deleč naokuli najbol znan korepetitor AK, to je un, ki na takih proslavah na klaviru spremla male soliste. Če je biu kdu na kaki otvoritvi, ga je vidu, ko je malo prej pršu sz svojim električnim bemvejom, potegnu vn električni klavir, pogledau, če je kje kak štrom i če ga ni blo, je vzeu svoj kabl i klavir prklopu na avto.

To mu je blo jako všeč zat ki so se temu i drugi čudli. Pole se je vseu za klavir, odšpilal par taktov i gospodovalno pokimau mladim solistom, da začnejo špilat. Repertoar je zaradi ljudske narave prireditev, al bulje povedano rezanja trakof, obsegal vs spekter od pastirče mlado do v dolini tihi. Enkrat mi je reku, da mu je tega ponavlanja že malo dost, pa sm mu reku, da bo Betovnovo peto lahko dve ure špilau, ko bo kdu sezidal filharmonijo al operno hišo. Ki je tak profič, so ga najemali fsi, tak da je v bistvu on reku, kdaj se bo kaj odperalo i rezalo trake. Ko so mu rekli, da bi v torek probali odpret novo cesto do Križefčanof, je reku, da ne more, da v torek špila pločniku v Semči, ne more pa ni v sredo, ki špila dvem učilnicam v Podzemlu. Traki se tako niso rezali, ko so meli cajt župani i nestrpni ljudi, nego ko je meu cajt AK.

Baš zaradi tega, ki je biu zmerm zravn, edino AK zna, kak so i dela narjena. On zna, ak je bil nof asfalt samo polit preko starega al pa je blo skopano pa navaljano i šele pole polit asfalt, če je blo do konca narjeno al samo do pou, pa bo čez tri leta do konca, če bo treba drugo leto dodat še pločnik i javne luči, kdaj bo začela puščat streha al pa kdaj bo odpal prvi kos fasade.

Ja fsem županom, i novim i starim, jako priporočam, da še naprej zmeraj kličejo AK, zato, ki je biu on zravn, se je še fsak trak prerezau i ljudi so ploskali. Ki dela po fseh treh občinah, najbule zna, ki je še kaj za naredit, pa bi ga blo dobro fprašat za kak nasvet. Lahko mu pa kako polnilnco zrihtate, da bojo bemve i klavir ziher delali.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj