Na vsebino

Županova izjava o trenutnih razmerah v času koronavirusa

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

verjetno so med vami zelo redki, ki ne bi v tem obdobju pozorno spremljali obvestil medijev o trenutnem stanju glede okužbe s korona virusom. Žal je število okuženih tako naraslo, da je bila 19. oktobra 2020 ponovno razglašena epidemija. To je resen alarm, da sedaj ni čas za takšne in drugačne razprave o vseh ukrepih ter priporočilih, ampak je čas, da le-te resnično dosledno upoštevamo. Zbiranje ljudi je začasno prepovedano oziroma je omejeno na šest oseb, omejeno pa je tudi gibanje med 21. in 6. uro. S ponedeljkom zapirajo vrata vrtci, medtem ko bodo šolarji imeli takoimenovane krompirjeve počitnice.

Tudi stanje v občini Črnomelj je izredno resno, saj število okužb narašča. Trenutno je 47 aktivno okuženih oseb. Virus se hitro širi, zato bodimo še posebej previdni in kolikor je to le mogoče – ostanimo doma!

S Štabom Civilne zaščite občine Črnomelj sem v konstantni komunikaciji in trenutno aktivnosti potekajo kakor načrtovano. Zbirajo se potrebe po zaščitni opremi v javnih zavodih, ki bo dostavljena naslednji teden. Trenutno se išče še ustrezna rešitev za postavitev nadstreška pred kontejnerji za obravnavo bolnikov s sumom na okužbo pri ZD Črnomelj. Ovire rešujemo sproti in skupaj, tako da verjamem, da bodo kmalu rešene.

Ponovno smo objavili številke za pomoč občanom, ki so namenjene starejšim, bolnim in invalidnim osebam. Pozivam vas, da ste solidarni in ponudite pomoč osebam, za katere opazite, da jo potrebujejo. Zavedajmo se, da razmere v katerih smo se znašli, niso lahke, še posebej za določene poklice in dejavnosti. Prav zato je izrednega pomena, da si pomagamo po najboljših močeh. S tem namenom smo objavili tudi seznam lokalnih ponudnikov hrane in seznam gostincev, ki v teh razmerah ponujajo dostavo hrane oziroma delujejo pod sistemom »to-go«. Seznami niso končni in jih bomo sproti dopolnjevali.

Ne morem mimo pohvale iz izrazov neizmernega spoštovanja ter hvaležnosti do naših zdravstvenih delavcev. Osebje ZD Črnomelj in DSO Črnomelj je pokazalo izjemno profesionalnost, solidarnost in moč. Sploh si ne morem predstavljati, kakšno obdobje preživljajo, vem le, da paciente in stanovalce oskrbujejo nesebično in strokovno, kar resnično dokazuje, da so veliki ljudje. Tisti, ki nimamo bližnjih oseb, ki delajo v zdravstvu, se ne zavedamo naporov, tako psihičnih kot fizičnih, ki jih doživljajo, zato vzemimo tudi to v obzir.

Spoštovani,

še enkrat vse pozivam, da smo odgovorni in da dosledno upoštevamo vse ukrepe. Pazite nase in svoje najbližje ter ostanite zdravi.

Do naslednjič.

Andrej Kavšek, župan

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj