Na vsebino

Zapatisti v Beli krajini

(Omizje ob Kolpi v Pobrežju pri Adlešičih, sobota, 25. september 2021)

Koordinacija za sprejem Zapatistov v Sloveniji je organizirala obisk delegacije Zapatistov (petih žensk in petih moških) v Beli krajini. Gre za staroselsko gibanje v državi Chiapas, eni od držav, ki sestavljajo 32 zveznih enot Mehike.

Po prijaznem sprejemu ob mejni reki Kolpi je sledila izčrpna predstavitev situacije s strani aktivistov in raziskovalcev meje – od nekdanje sestave prebivalstva in zgodovine migracij v regiji, do razpada Jugoslavije, zaprtja in militarizacije meje in današnje ksenofobije, ki jo proizvaja vzdrževanje evropske mejne politike. Vse to je bila dobra iztočnica za primerjavo situacije v Mehiki, ki prav tako deluje kot varovalni pas med imperialnim središčem in globalnim jugom. V popoldanskem delu nas je zapatistična delegacija nagovorila s petimi točkami predstavitve svojega boja.

V dnevu je ostalo še dovolj svetlobe, da smo se na poti povzpeli še do zgodovinske točke Baza 20, kjer smo se pogovorili o partizanskem boju, upravljanju osvobojenega ozemlja in dediščini upora v naši regiji. Delegacija se je vrnila v dolino v popolni temi, a izjemno navdahnjena.

Več o obisku zapatistov na povezavi TUKAJ, vabljeni pa tudi k ogledu krajšega videa z dogodka TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj