Na vsebino

Vodnjak Škalva v Zapudju

Na jugovzhodnem obrobju vasi Zapudje se je do danes ohranil vodni zbiralnik pravokotnega tlorisa s kamnitim banjastim obokom, ki ga domačini imenujejo Škalva. Vodni zbiralnik je delno vkopan in postavljen nad vodnim zajetjem. Na njegovi jugovzhodni, krajši stranici je vanj urejen vhod. Na prekladi nad vhodom je vklesana letnica njegove izgradnje - 1885.

Vodnjak je obdan s kamnitim obzidjem, ki meri z zunanje strani 9 krat 5 metrov in nekaj več kot dva metra v višino. V vodnjaku se zadržuje voda, ki na višku dosega globino štiri metre. Na notranji strani ob odprtini se nahaja polička, kamor so lahko odlagali vedro, prav tako pa tudi zareza po kateri so lažje vlekli vrv. Vodnjak je zaklenjen. Ključ je včasih imel vaški odbornik, ki je v času suše tudi določal koliko vode lahko katera hiša dobi. Poglavitni faktor pri odločanju je bilo število članov v gospodinjstvu (Ivanovič, Kink, Simčič, 2012). Vodnjak je bil obnovljen leta 2011 v sklopu projekta Viri življenja.

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj