Na vsebino

Strokovna ekskurzija v Pekre in Slovensko Bistrico

Za belokranjskimi častniki je že druga letošnja strokovna ekskurzija. V soboto,18. maja, smo se skupaj z dolenjskimi častniki odpravili na že tradicionalno slovesnost v Pekre in spominski pohod iz Peker v vojašnico generala Maistra posvečena pekrskim dogodkom 1991. Pred pohodom je bila krajša slovesnost, na kateri je pohodnike v imenu organizatorja pozdravil Zlatko Partlič, slavnostni govornik pa je bil častni predsednik ZSČ PK Miha Butara.

V vojašnici generala Maistra pa smo si po bogatem okrepčilu ogledali prikaz vojaške opreme, teknike, oborožitve in taktične vaje.

Drugi del naše ekskurzije pa se je nadaljeval v Slovensko Bistrico in slovenjebistriški grad. Tu nas je sprejel in pozdravil predsednik OZSČ Slovenska Bistrica Andrej Godec, skupaj s predstavnikom slovenjebistriških veteranov Srečkom Štainbaherjem pa sta nam v viteški dvorani gradu predstavila razmere in dogodke v času osamosvajanja Slovenije in zavzetje enega največjih vojaških skladišč v Ložnici.

Po zanimivi predstavitvi dogodkov nam je simpatična kustosinja in vodička Julija strokovno predstavila zgodovino gradu iz leta 1227 in njene lastnike, ter nas popeljala skozi begate stalne zbirke. Z zanimanjem smo si ogledali stropne in zidne poslikave, ki krasijo prostore gradu, najlepša pa je viteška dvorano, ki služi tudi za slavnostne dogodke Slovenske Bistrice in reprezentančno stopnišče s freskami. Z zanimanjem smo si ogledali tudi stalne zbirke: Arkova etnološka zbirka, Paitlerjeva zbirka fosilov in mineralov, Razstavo petrolejk skozi čas, Razstava lutk v nošah sveta, zbirka molitvenikov, soba praporov, soba dr. Zore Janžekovič i spominska soba pisatelja Antona Ingoliča.

Sprehod po gradu pa smo zaključili Vinoteki z razstavljenim glažutnim steklom, kjer so nam postregli z okusnim pohorskim loncem in domačimi vini.

Naše strokovne ekskurzije pa bogati tudi skupna organizacija in prevoz, zlasti pa prijetno druženje belokranjskih in dolenskih častnikov in njihovih družinskih članov.

Vir: OZSČ Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj