Na vsebino

V Metliki terjajo jasna pojasnila glede reorganizacije NMP

Reorganizacija nujne medicinske pomoči (NMP), ki jo je ministrstvo za zdravje javnosti predstavilo pred dnevi, sproža števila vprašanja, enotno sprejeta ni niti med zdravniki, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč. Dilema, ki zadeva vse državljane in državljanke se glasi: ali naj ima Slovenija še naprej toliko točk z dežurnimi zdravniki kot zdaj ali pa naj bo teh točk manj, oprema in strokovna pomoč življenjsko ogroženim bolnikom pa boljša, kot jim jo uspe zagotavljati zdaj.

Pojasnila v zvezi z načrtovano reorganizacijo NMP od ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, terjajo tudi v Metliki. Metliška županja Martina Legan Janžekovič je na ministrico zato naslovila zahtevo za pojasnilo o zagotavljanju nujnega zdravstvenega varstva v metliški občini, za prihodnji torek pa so na to temo sklicali tudi izredno sejo občinskega sveta.

"Nihče nas ne vključi v konstruktivno razpravo"

Kot je v pismu ministrici zapisala županja, so na lanskem regijskem sestanku županov in direktorjev zdravstvenih zavodov s strani ministrstva za zdravje dobili zagotovila, da krčenja ne bo, kvečjemu krepitev 24-urnega zdravstvenega varstva, posebej v ruralnem okolju. Po pregledu uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 in objavah, ki so preplavile medije ter družbena omrežja, pa imajo po besedah Legan Janžekovič občutek, da temu ni tako. "Moti nas tudi, da državljani in lokalna skupnost, v katerih se reorganizacija pripravlja, nismo bili o tem seznanjeni oziroma se nas ni ali se nas ne vključi v konstruktivno razpravo."

Kot opozarjajo, je Metlika od najbližjega urgentnega centra oddaljena približno 45 minut, po zelo prometni in nepredvidljivi cesti čez Gorjance, ki je med drugim tudi edina prometnica do glavnega mejnega prehoda v občini. Opozarjajo, da so obmejno območje z velikim številom delovnih migrantov ter domom starejših občanov s 180 oskrbovanci, poleg tega se demografska slika druge največje belokranjske občine poslabšuje.

Negotovost, kaj sledi po enoletnem prehodnem obdobju

"Zdravstveni dom Metlika že celoten svoj obstoj zagotavlja dežurno službo. Oblika se je skozi čas sicer nekoliko spreminjala, a vedno je bil prisoten zdravnik. Od 1. aprila 2024 naj bi se priznana služba DS3b preimenovala v enoto VUZ (vozilo urgentnega voznika), kar sicer ne prinaša bistvenih sprememb, a vseeno je iz Uredbe 2024 razvidno, da predviden en diplomirani zdravstvenik manj, kljub zagotovilom, da zmanjševanja ne bo. Zdravstveni dom Metlika ima priznano tudi 0,5 tima mobilne enote nujnega reševalnega vozila, kar ne zadošča potrebam in je evidentno iz realizacije zdravstvenih programov za pretekli dve leti," v pismu ministrici opozarja metliška županja. Slednja zato terja jasne odgovore glede predvidene oblike reorganizacije NMP na območju občine, ki bo sledila po enoletnem prehodnem obdobju.

"Upravičeno smo zaskrbljeni, saj uradnih informacij nimamo, nismo povabljeni k sodelovanju za pripravo mreže NMP in tudi nismo o postopku sprejemanja odločitev, ki se dotikajo organizacije službe NMP v našem okolju, obveščeni ali kakorkoli poklicani k podaji pobud in predlogov. Smo specifično okolje, ki terja specifično obravnavo oz. kritično presojo potreb okolja," je zapisala Legan Janžekovič.

Županja: Zakaj spreminjati nekaj, kar deluje

Po besedah županje v Metliki sicer podpirajo predvideno vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v Črnomlju, "nikakor pa se ne moremo strinjati z morebitno ukinitvijo dežurne službe oz. zdravnika v 24-urnem zdravstvenem varstvu v naši občini, saj bi to za naše okolje pomenilo bistveni korak nazaj pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči". Kot dodaja, dežurni zdravnik veliko primerov reši že na terenu ali v urgentni ambulanti zdravstvenega doma, "saj velja pravilo, da po nepotrebnem ne bremenimo urgentnega centra Novo mesto. Pacientom s takšnim načinom prihranimo pot čez Gorjance in dolgotrajno čakanje".

Županja v pismu ministrici še zapiše, da so tako dežurna služba kot ostale dejavnosti ZD Metlika zgledno organizirani, zavod pa se trenutno ne sooča s kadrovskimi težavami. "Nikakor ne moremo pristati, da zniževanje ali celo morebitno ukinitev programa dežurne službe in ne moremo razumeti, da bi se zmanjšalo ali ukinilo/reorganiziralo nekaj, kar lahko zagotavljamo, kar deluje dobro in kar našim uporabnikom zagotavlja varnost v ruralnem okolju," je v pismu ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, sklenila županja Martina Legan Janžekovič. Slednja je ministrico povabila tudi na izredno sejo občinskega sveta 5. marca, kjer bodo obravnavali omenjeno problematiko.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj