Na vsebino

V Črnomlju satelitski urgentni center

V ZD Črnomelj je predviden eden od 15 satelitskih urgentnih centrov v državi.
V ZD Črnomelj je predviden eden od 15 satelitskih urgentnih centrov v državi.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo kriterije za določitev lokacij satelitskih urgentnih centrov. Skupaj jih je predvidenih 15. Z njihovo vzpostavitvijo želi ministrstvo razbremeniti urgentne centre, je po včerajšnji seji vlade povedala ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih.

Satelitski urgentni center predviden tudi v ZD Črnomelj

Na seznamu predvidenih satelitskih urgentnih centrov je tudi Zdravstveni dom Črnomelj, zato se v črnomaljski občini pripravljajo na gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu. "Šlo bo za kar veliko naložbo, s katero bo zdravstveni dom pridobil 1200 kvadratnih metrov, kar bo stalo okoli 3,5 milijona evrov," je pojasnil župan Andrej Kavšek. Prizidek bo zgrajen v treh etažah. V pritličju bodo uredili satelitski urgentni center, v drugo nadstropje bodo preselili laboratorij, ki dela analize za potrebe zdravstva za širše območje Bele krajine, tretja etaža pa je trenutno še opredeljena kot pomožni prostor, saj se potrebe po dodatnem prostoru stalno povečujejo. Vzporedno bodo uredili tudi dodatna parkirišča.

Občina je že pridobila gradbeno dovoljenje, s strani projektantov pa tudi vso potrebno dokumentacijo PZI s popisi del za izvedbo javnega naročila za izbiro izvajalca del. Novembra lani je bila izdana odločba Eko sklada in podpisana pogodba o izplačilu nepovratne finančne spodbude v višini slabih 329.000 evrov. Na občini pričakujejo, da bo investicija v večini sofinancirana s strani države.

"Srečevalni sistem" naj bi razbremenil dežurnega zdravnika

Poleg satelitskih urgentnih centrov se uvaja tudi tako imenovan srečevalni sistem, s katerim bo zagotovljen takojšen, hiter odziv nujnih reševalnih vozil, hkrati pa bo po navedbah ministrstva razbremenjen dežurni zdravnik, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo zdravnik izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom v vozilu urgentnega zdravnika.

Tisti zdravstveni domovi (ZD), ki ne bodo imeli statusa satelitskega urgentnega centra, bodo do dokončne vzpostavitve nove mreže nujne medicinske pomoči ohranili neprekinjeno zdravstveno varstvo, če ga izvajajo. Mreža z ekipami nujnih reševalnih vozil se po navedbah ministrstva prilagaja in krepi na podlagi podatkov dispečerske službe zdravstva, nekateri pa tudi z ekipami vozil urgentnih zdravnikov.

Enega od predlogov reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči je sicer že v času mandata ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana konec leta 2022 pripravila takratna delovna skupina ministrstva. Predlog je predvidel 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. V nekaterih lokalnih okoljih, kjer satelitski urgentni center ni bil predviden, tudi v Metliki, so zato sledili ostri odzivi zaradi predvidene ukinitve zdravnikov v nujni medicinski pomoči. Na ministrstvu so takrat večkrat poudarili, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.

Nato je aprila lani razširjena skupina ministrstva pripravila strokovna izhodišča za prenovo sistema NMP, v njem pa predvidela 10 satelitskih urgentnih centrov. Za druge kraje pa so predvideli, da bi odločitve o satelitskih urgentnih centrih sprejemali posamično.

Dežurne službe ostajajo

Ministrica je poudarila, da uredba v letošnjem letu na področju nujne medicinske pomoči ne predvideva kakršnih koli “ukinitev”. V krajih, kjer satelitskega urgentnega centra ne bo, obstaja pa dežurna služba, bodo v to službo uvedli le omenjeni srečevalni sistem.

Ekipa ministrstva, ki se ukvarja s postavitvijo mreže nujne medicinske pomoči, je po besedah ministrice Prevolnik Rupel obiskala “tako rekoč vse regije Slovenije”. Skupaj z župani ter direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov so se pogovarjali o tem, kako na najboljši način organizirati zagotavljanje nujne medicinske pomoči.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj