Na vsebino

V Metliki spoznali poklic avtoserviserja

Drugi deficitarni poklic, ki so ga učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol Metlika in Podzemelj v okviru projekta Obrtna pot spoznali v živo, je bil avtoserviser. V organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Metlika so 1. decembra obiskali avtoservisno delavnico v Metliki, ki jo že 29 let vodi mojster avtomehanik Frank Bezek.

Po uvodni predstavitvi so se kar lotili praktičnega dela. Najprej so spoznali diagnostično napravo in računalniške aplikacije, ki pomagajo pri vzdrževanju motornih vozil. Najbolj zanimivo pa je bilo v avtomehanični in vulkanizerski delavnici, kjer so tudi sodelovali. Z dvigalko so dvignili vozilo in si ga ogledali od spodaj, nato pa so vsi preizkusili priviti in odviti vijake na kolesu. Najprej malo s strahom, nato pa so ugotovili, da je vse skupaj zanimivo, če se dela lotiš pravilno. Sledil je še prikaz postopka menjave in centriranja gume. Tudi tu so učenci pogumno sodelovali.

Skupno so ugotovili, da je področje avtomobilizma eno tistih, ki se najhitreje razvija. Temu sledi tudi vzdrževanje, kjer so pogoji za delo vse boljši. Le stalno se je treba učiti in slediti novostim, kar pa ni težko, če te stroka zanima.

Tudi vprašanj za mojstra ni manjkalo, tako da so učenci dano priložnost za seznanitev s poklicem avtoserviser s pridom izkoristili.

Avtor: Jožica Bajuk, sekretarka OOZ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj