Na vsebino

Odprta vrata slovenske kulture zadovoljno zaprli, a odpirajo že nova

Na dan obletnice rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna so na prvo decembrsko nedeljo kulturne ustanove po vsej državi tradicionalno brezplačno odprle svoja vrta. Zvrstili so se številni raznovrstni kulturno-umetniški dogodki. Dan odprtih vrat so pripravili tudi v Belokranjskem muzeju Metlika. V Galeriji Kambič je imel kurator Iztok Premrov vodstvo po razstavi Onkraj beline, v Belokranjskem muzeju pa so se družili ob mikanju, sukanju in spletanju niti na delavnici Od vlakna do platna z Vito Ivičič.

Pestrega muzejskega dogajanja pa s tem še ni konec. Številni slovenski muzeji in galerije ta teden v sklopu akcije Naprej v preteklost, ki poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije in Službe za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije, prirejajo spletne dogodke. Z akcijo želijo spomniti na bogato dediščino, ki jo hranijo in predstavljajo slovenski muzeji in galerije.

Po rezultatih različnih raziskav sodijo muzeji med najbolj zaupanja vredne ustanove. Muzeji imajo pomembno vlogo v družbi. Niso le hrami dediščine, temveč so tudi prostori dialoga, druženja, sprememb, srečevanja, kritičnega razmišljanja in sprejemanja, so našteli v Skupnosti muzejev Slovenije.

Ob tem so poudarili, da muzeji kot prostori učenja in znanja pripomorejo tudi k osveščanju družbe. Zato so se odločili, da bo tokratna akcija potekala pod posebnimi gesli: #naprejvpreteklost, #zimazimabela, #muzejintrajnostnirazvoj ter #muzejindobropočutje.

Akcija, ki se ji pridružuje tudi Belokranjski muzej Metlika, bo vse do nedelje združila muzeje in galerije po vsej Sloveniji, ki bodo poskrbeli za pester spletni program. Sodelujoči muzeji bodo tako na družabnih omrežjih objavili številne pogovore, predavanja, delavnice in predstavitve svojega dela.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj