Na vsebino

V črnomaljski občini število novih okužb še naprej narašča

Število aktivno okuženih oseb v občini Črnomelj konstantno narašča že od začetka oktobra. Takrat je bilo okuženih 62 oseb, danes pa je v največji belokranjski občini okuženih 353 oseb, kar je največ od pojava prve okužbe. Čeprav se je v Sloveniji število okuženih pričelo zmanjševati, v črnomaljski občini tako še naprej narašča.

V spodnjem grafu je razvidno gibanje aktivno okuženih oseb v Sloveniji in občini Črnomelj na 100.000 prebivalcev skozi celotno obdobje epidemije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je pripravil model švicarskega sira, ki predstavlja več plasti (rezin), ki skupaj dokazano preprečujejo širjenje koronavirusa. Poteka na dveh ravneh odgovornosti:

  • osebna odgovornost: vzdržujemo medosebno razdaljo, ob prvih znakih bolezni ostanemo doma, uporabljamo zaščitno masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, ne dotikamo se obraza, čim manj časa se zadržujmo v gneči;
  • družbena odgovornost: dosledno upoštevamo ukrep hitrega testiranja in sledenja, prezračujemo prostore, spremljamo vladne ukrepe in finančno podporo, spoštujemo ukrepa karantene in izolacije, cepimo se.

Za uspešno zmanjšanje števila okuženih je potrebno upoštevati čim več sprejetih ukrepov. Izvajanje samo enega ukrepe ne zadostuje.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj