Na vsebino

Slovenske županje na srečanju v Metliki

Skupnost občin Slovenije in metliška županja Martina Legan Janžekovič sta na včerajšnji dan mladosti organizirala drugo srečanje Kluba slovenskih županj v novem mandatu. V tem mandatu županje vodijo 30 slovenskih občin in 13 se jih je udeležilo srečanja v Metliki.

Strokovni del srečanja so pričele na temo zagotavljanja zdravja na delovnem mestu. Predavateljica, diplomirana kineziologinja Daša Brajkovič Orlič iz Centra za krepitev zdravja ZD Metlika, jim je v občinski mestni hiši pripravila poučno in razgibano predavanje na temo vpliva sedečega načina dela na zdravje. Sledila je razprava s praktičnim prikazom vaj za izboljšanje stanja v lastnem delovnem okolju.

Županje so obiskale Hišo dobrot Bele krajine, kjer je na enem mestu zbrana in predstavljena ponudba belokranjskih dobrot in izdelkov. Gre za zelo uspešen primer dobre prakse povezovanja kmetijskega in turističnega sektorja. V zgodbi, kjer se prepleta tradicionalno in inovativno, se poudarja pomen lokalne samooskrbe, kratkih dobavnih verig, zelene odličnosti, okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turizmu. V nadaljevanju so obiskale še Hišo vina Pečarič v Čurilih, kjer sta jima z izbranimi besedami in pesmijo svojo kulinarično vinsko zgodbo predstavila Martin in Polona Pečarič. V Šoli Bistra buča na Radovici so se vrnile v šolske klopi in navdušene doživele pouk iz 60. let prejšnjega stoletja. Na humorističen, zabaven in hkrati poučen način so spoznale Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, znane Belokranjce, belokranjsko nošo, glasbila in kulinarične značilnosti. Obisk so zaključile z delovnim kosilom v družinskem gostišču Kapušin, ki ponuja vrhunsko kulinariko in bogato ponudbo uveljavljenih belokranjskih vin.

Skozi srečanje se je, ob predstavitvi temeljnih značilnosti občine Metlika, razvila zanima razprava ter medsebojna primerjava razvitosti občin, izzivov na področju gospodarstva, infrastrukture, kmetijstva ter projektov in načrtov na ostalih področjih. Ob koncu srečanja se je županja Martina Legan Janžekovič zahvalila prisotnim za udeležbo in izrazila hvaležnost Skupnosti občin Slovenije za sodelovanje pri organizaciji srečanja. V zadovoljstvo vseh so se na srečanju oblikovali zanimivi predlogi za prenos dobrih praks in nadaljnjega sodelovanja med občinami.

Klub županj, ki so ga v Skupnosti občin Slovenije ustanovili že leta 2014, je prostor, ki nudi podporo vse večjemu številu žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki. Nastal je z zavedanjem, da se z večanjem števila žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki ta dopolnjuje in nadgrajuje, tudi glede na pričakovanja in potrebe žensk. Županje znotraj njega izmenjujejo izkušnje, delijo izzive in nasvete, se medsebojno podpirajo in rešujejo marsikatero strokovno dilemo.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj