Na vsebino

Odprli prenovljene prostore DSO Metlika (FOTO & VIDEO)

Trak sta prerezala minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktorica DSO Metlika Ivica Lozar.
Trak sta prerezala minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktorica DSO Metlika Ivica Lozar.

Na Mestnem trgu v Metliki so danes tudi uradno odprli obnovljene prostore tamkajšnjega doma starejših občanov. Po lanskoletni preureditvi mansardnih prostorov dislocirane enote za demenco, so se v začetku letošnjega leta lotili še celovite obnove matičnih prostorov na Mestnem trgu. Bili so namreč uspešni na razpisu za vlaganje v razvoj infrastrukture za oskrbo starejših iz sklada React in pridobili 2,3 milijona evrov evropskih sredstev. Čeprav je šlo za 100-odstotno financiranje, se je zaradi vsesplošne draginje cena obnove pozneje dvignila, zato so morali zagotoviti še 733 tisoč evrov lastnih sredstev.

Z več kot tri milijone evrov vredno naložbo so dvignili standard namestitve v eno- oz. dvoposteljne in po besedah direktorice DSO Metlika Ivice Lozar, izboljšali kakovost bivanja stanovalcev ter zagotovili boljše delovne pogoje za zaposlene. Ob tem je opozorila na težave pri zagotavljanju zadostnega števila primerno izobraženih kadrov in sredstev za vzdrževanje in obnovo objektov, kar je po njenih besedah ključnega pomena za dostojno bivanje starostnikov v institucionalnem varstvu.

Na otvoritvi so zbrane poleg direktorice doma nagovorili še minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, metliška županja Martina Legan Janžekovič in predsednica skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekić Poljšak. Slednja je izpostavila pomembnost tovrstnih pridobitev, hkrati pa opozorila na akutno pomanjkanje kadrov v domovih za starejše.

Z novo pridobitvijo pa načrtov za prihodnost v DSO Metlika ne manjka. Po besedah Lozarjeve so v pridobivanju ponudb za izgradnjo sončne elektrarne na objektu za demenco, poleg tega si želijo, da bi jih ministrstvo v bližnji prihodnosti uvrstilo na prioritetno listo za obnovo sosednje stavbe komende. Z urejanjem sob po standardih so namreč izgubili prostor za telovadbo in fizioterapijo, ki je nujno potrebna za boljšo kondicijo stanovalcev. Pa tudi upravni prostori se trenutno nahajajo v komendi.

"Velik izziv za dobro delo in boljše delovne pogoje zaposlenih sta tudi prenizek normativ, na katerega že dolgo opozarjamo in premalo ustreznega kadra za tako delo, kot se opravlja v domovih. Hkrati se soočamo z veliko draginjo in visokimi cenami oskrbe, ki jo morajo pokrivati bodisi stanovalci bodisi njihovi svojci, ki so največkrat že tako ali tako na repu socialne revščine. Od dolgotrajne oskrbe pričakujemo napredek in olajšanje, predvsem pa zmanjšanje stroškov na obeh straneh in končno manjše pritiske," je še opozorila direktorica doma Ivica Lozar.

Za kulturni program otvoritve so poleg stanovalcev doma poskrbeli otroci otroške folklorne skupine Vrtca Metlika, semiški klepetulji, kitarist Marko Simčič in pevka Ivona Begovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj