Na vsebino

Princip 10: Prodaja izdelkov, ne ideologije

Ideja tega zapisa je izpostaviti problem vsebinske megle v marketingu, izpostaviti pomembnost osredotočenosti na izdelke in ločevanje biznisa od družbenopolitičnih kontekstov.

Tokrat najprej predlagam, da si ogledate spodnji video in nato preberete ta zapis.

Persil 30 Couple

Televizije ne gledam pogosto. Imam pa rad oglase. Oglaševanje na spletu pa je vsebinsko gledano konkretno drugačno od tega, ki je med oglasnimi bloki na televiziji. In zato me je ne dolgo nazaj presenetil tale TV oglas (na povezavi zgoraj).

Presenetil me je iz dveh vidikov. Prvi je ta, da v resnici ni nadležen oglas. Zalotil sem se, da sem z zanimanjem spremljal zgodbo. Takoj za tem pa je tukaj še drugi del – subliminalno sporočilo – prikaz sodobne družine. Oziroma kakšna naj bi bila. In to me je v resnici zmotilo. Pa ne zaradi tega, ker se ne bi strinjal z emancipacijo žensk in s feminističnimi prizadevanji za enakopravnost. Ravno obratno. Zmotilo me je to, da je leta 2024 potrebno na tako banalen način komunicirati že dobro sprejete in uveljavljene koncepte. In v resnici me ni zmotil točno ta oglas. Zmotila me je njegova izpeljanka spodaj, ki je sledila v oglasnem bloku za tem.

Persil 30 Kitman

Dečki se igrajo z barbikami in deklice brcajo nogometno žogo. So what?!

Ponovno ne zaradi vsebine. Mi je čisto ok. Zmotilo me je to, da so očitno celo serijo oglasov posvetili isti tematiki. Nisem šel raziskovat zgodbe oziroma koncepta te serije oglasov in me niti ne zanima – samo pišem, kar sem videl. In se sedaj sprašujem, če nismo to že zdavnaj predelali. Torej, fantki se igrajo z barbikami in deklice brcajo nogometno žogo. So what?!

Skočite še enkrat na YouTube, do komada verjetno manj znanega slovenskega glasbenika z imenom N’toko. Album s tem komadom je izšel leta 2010 in se ukvarja s podobno tematiko. Torej zadeva že v tem kontekstu ni aktualna.

Khan in Barbi

Skratka, snovalci oglasa za Persil niso “izumili” nič novega, kar se ideološkega dela tiče. Zato menim, da je tudi zaradi tega, v tem primeru totalno nepotrebno umeščanje družbeno socialnega koncepta. Sicer pa kot že rečeno, sama umirjena zasnova oglasa je super alternativa divjanju in skakanju Bizovičarja.

Ob teh Persilovih oglasih sem razmišljal o tem, da je po mojem mnenju z marketingom potrebno prodajati predvsem dobrine in ne ideologije. V širokem loku se je potrebno izogibati aktualnim družbenopolitičnim vprašanjem. Kupcev namreč v resnici ne zanima, kaj si naše podjetje ali blagovna znamka misli o recimo družinskih zakonikih in podobnih zadevah. Zanima jih naš produkt, naše podjetje in s tem povezano delovanje in vrednote podjetja.

Politika je ku***

Sam torej sodim med marketingarje, ki trženje izdelkov in storitev ločujem od družbenopolitičnih vprašanj in tudi vere. Že Bagoli so za oglas spodaj očitali, da je takratne proteste izkoristil za marketinške namene. Oglas je namreč sovpadal s takratnimi množičnimi protesti v Ljubljani. In dejansko je bilo tudi v tem primeru, po mojem mnenju, enako neprimerno in nepotrebno vmešavanje družbenopolitičnega konteksta v marketing oziroma oglaševanje.

Tvoj čas, tvoja pravila

Zaključna misel iz Principa

Ideja tega zapisa je torej ta, da se je po mojem mnenju, v profesionalnih oziroma poslovnih komunikacijah, potrebno osredotočiti predvsem na produkte in storitve, ki jih promoviramo. Vsebina mora biti v celoti usmerjena v razlago ključnih lastnosti in prednosti izdelka/storitve.

Komponiranje drugih vsebin je samo mešanje megle in iskanje mašil za pomanjkanje vsebine. Slednje lahko pogosto opazimo pri Facebook in Instagram objavah, ko profesionalni uredniki vsebin, zaradi pomanjkanja materiala, predvsem pa lastne lenobe, objavljajo totalno nepovezane vsebine. Ker če hočeš delati dobro marketing vsebino, moraš najprej zares dobro poznati produkte. Zato pa lahko zasledimo razne objave: “Danes je svetovni dan …” ali pa vidimo slike avtodomov z gromozanskimi velikonočnimi jajci. To so zame navadna … jajca.

Če določena družbenopolitična tema nima konkretne povezave s tem, kar promoviramo, ne vidim nobene dodane vrednosti, da jo mešamo v marketing vsebine. Prodaja izdelkov, ne ideologije.

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj