Na vsebino

Obrh okoli leta 1900 in 1934

1. Izvir Obrha (detajl razglednice) – kraj kjer si lahko zvedel vse, kar se je dogajalo v mestu . Tudi zato je metliški fotograf Anton Mucha na razglednici natisnil napis: Tiskarna Metliškega dnevnika. Do leta 1935, ko je Metlika dobila vodovod, so se prebivalci mesta oskrbovali z vodo iz vodnjakov in tega potoka. Tu so tudi prali perilo in zato ni čudno, da so ta kraj poimenovali v tiskarno metliška dnevnika, saj si tu zvedel vse kar se je dogajalo zanimivega. Vsakdanji utrip je lepo prikazan z ljudmi, ki v sode na vozovih točijo vodo, prikazan je tudi manjši voziček s katerim so ženske pripeljale prat perilo: Ne manjka tudi domači prašič in jata gosi, ki so jih prignali odžejat se na potok. Mucha je izdal več serij razglednic s tem istim motivom izvira Obrha. Prva serija je bila natisnjena leta 1902, pričujoča pa verjetno leta 1904. Na eni od prvih serij se je Mucha podpisal tako, da je narisal muho. Ta je bila poslana 26. januarja 1916 iz Metlike v Ljubljano.

2. Slovesen začetek gradnje metliškega mestnega vodovoda s črpališčem nad izvorom Obrha in rezervoarji na Veselici nad Metliko je bil 21. avgusta 1934. Na odposlani fotograzglednici 29. septembra 1934 iz Metlike gospodu Maksu v Kirkland Lake, Box 139, Ontario – Canada je prikazan ta pomemben dogodek. Fotografiral: Maraž. Besedilo na fotorazglednici se glasi: »Ljubi Maksi! K tvojemu godu Ti želim dosti sreče in še mnogo let zadovoljnega življenja! V Metliki sem dobila službo na šoli in sicer banovinsko. Ne morem povedati kako sem vesela. Več o tem bom v pismu pisala. Slika predstavlja otvoritev temeljnega kamna za vodovod. Hanček ravno govori, ko je otvoril. Vas prisrčno pozdravlja in poljublja Vaša Zvonka. Enako želi in pozdravlja Mira. Gizela Šukljetova lepo oba pozdravlja«. Časopis Slovenski narod je o tem dogodku 29. avgusta 1934 poročal takole: Dela za vodovod so se pričela. Kakor smo poročali že zadnjič, je novi občinski odbor sklenil, da se začne gradnja prepotrebnega vodovoda. V ponedeljek so slovesno pričeli z delom. Ob 11. uri dopoldne se je pri izviru Obrha zbral ves občinski odbor in mnogo meščanov. Po prihodu g.Engelberta Gangla, sreskega načelnika dr. Frana Hrašovca, narodnega poslanca Daka Makarja, prošta g.Gregorja Cerarja in zastopnikov mestnega gospodarskega odbora je predsednik občine g.Ivan Malešič s pozdravom otvoril slovesnost in se vsem prisrčno zahvalil z a dosedanje sodelovanje in naklonjenost. Njegova posebna zahvala je veljala tudi g.dr. Fuxu in dr.Banu, ki sta poleg drugih mnogo pripomogla, da je prišlo do uresničenja te davne želje in najvažnejše potrebe Metlike. Z željo, da bi čim prej stekla voda v mesto, je zasadil prvo lopato, a za njim vsi drugi, vsak s kratkim nagovorom. Srečen, da je doživel ta zgodovinski trenutek, se je župan g. Malešič ponovno vsem udeležencem zahvalil in zaključil pričetek pomembnega dela za bodoči razvoj Metlike.

Iz knjige: Božidar Flajšman: Podobe časa, Metlika na razglednicah, 2015

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj