Na vsebino

Največ delta različice v JV regiji

Včeraj so opravili 1650 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 106 okužb. Delež pozitivnih izvidov je znašal 6,4 odstotka.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 28 bolnikov s covidom-19, eden manj kot dan pred tem. En bolnik manj potrebuje tudi zdravljenje v intenzivni negi. Takšnih je po podatkih Sledilnika sedem covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 69, dva več kot dan pred tem. Medtem se je 14-dnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev povečalo za eno in znaša 41 okužb, kažejo podatki NIJZ-ja.

V Beli krajini v ponedeljek niso odkrili nobene okužbe, dan prej dve v Črnomlju. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 24 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 16, Metlika 6, Semič 2.

Pri analiziranih pozitivnih vzorcih velika prevlada delta različice virusa

Med 11. in 18. julijem so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana potrdili tri različice novega koronavirusa.

Prevladujoča je različica delta, saj je bilo med 222 vzorci potrjenih kar 210 takšnih primerov. Največ primerov delta različice, in sicer 82, so zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da je veliko število teh primerov povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji.

V drugih regijah je potrjenih primerov različice manj: v posavski 13, podravski 11, v pomurski in savinjski po deset, obalno-kraški devet, na Koroškem štiri, osrednjeslovenski tri, v primorsko-notranjski pa en primer.

Zaznali so tudi različico alfa, in sicer je bilo potrjenih deset oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo, so na spletni strani zapisali v NLZOH-u.

Vir: STA, MMC, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj