Na vsebino

Luč miru iz Betlehema

Luč miru iz Betlehema je svetovna skavtska akcija, ki širi plamen, ki je bil prižgan v Betlehemu, votlini Jezusovega rojstva, po celem svetu in ljudi poziva k miru. Vsako leto avstrijski skavti plamen prinesejo na Dunaj, od koder se širi po celem svetu. S seboj prinaša poslanico miru, ki nas letos spodbuja, da imamo radi drug drugega in se zavedamo, kako odvisni smo od sočloveka. Poleg poslanice miru pa ima akcija tudi dobrodelni namen. Prostovoljni prispevki, ki se zberejo pri izvajanju akcije, so delno namenjeni v dobrodelne namene, delno pa za delovanje naše lokalne enote.

Za belokranjske skavte se je letošnja akcija začela že v soboto, 10. 12., ko se je nekaj naših članov pridružilo slovenski odpravi na Dunaj, kjer je uradna delegacija prejela Luč miru iz Betlehema. V nedeljo, 11. 12., se je belokranjska odprava udeležila še regijskega sprejema v Škofiji Loki, od koder so v Belo krajino prinesli plamen LMB.

V petek, 16. 12., smo se belokranjski skavti zbrali na stegovem srečanju, kjer smo s pomočjo luči miru iz Betlehema spoznavali čas Jezusovega rojstva in začetke skavtov v Črnomlju. V sklopu srečanja smo se udeležili svete maše v cerkvi sv. Petra v Črnomlju, kamor smo prinesli plamen luči miru iz Betlehema in ga tako uradno sprejeli v Beli krajini.

Najbolj aktivni smo bili v nedeljo, 18. 12., ko smo luč miru iz Betlehema ponesli po celotni Beli krajini. Udeležili smo se svetih maš po vseh belokranjskih župnijah, kjer smo delili plamen in širili njegovo sporočilo miru.

V ponedeljek in torek, 19. in 20. 12., pa smo obiskali tudi vse tri belokranjske občine, zdravstvene domove, policijski postaji in doma starejših občanov.

Vendar se s tem akcija za nas še ni zaključila. V tem tednu imamo namen obiskati še nekatere ustanove, v prihodnjem tednu pa bomo LMB skupaj s skavti iz senčne strani Gorjancev ponesli na Trdinov vrh. Zadnja odprava pa se bo zgodila v četrtek, 29. 12., ko bomo plamen Luči miru iz Betlehema ponesli še na Mirno goro.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj