Na vsebino

“Dan evropskega sodelovanja z mladimi – Doživetje skrivnosti voda” v Kamanju in Semiču

V četrtek smo sodelovali na dogodku »Dan evropskega sodelovanja z mladimi – Doživetje skrivnosti voda«. Imeli smo priložnost predstaviti projekt MISTERION – Doživetje skrivnosti voda predstavnikom Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), številnim mladim udeležencem s slovenske in hrvaške strani ter vsem ostalim prisotnim.

Dogodek je organizirala Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška.

Zbrali smo se v Arheološkem parku Vrlovka pri Kamanju na Hrvaškem. Po uvodnih nagovorih in predstavitvi projekta Misterion sta besedo dobila predstavnica mladih iz Slovenije, Lidija Kočevar in predstavnik mladih s Hrvaške, Renato Bukovac. Med drugim sta izpostavila pomen sodelovanja mladih v čezmejnih projektih. Lidija Kočevar je zaključila z besedami: »Mladi pozdravljamo projekte, ki nam omogočajo pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti v domačem okolju. Interregov projekt Misterion vidimo kot primer dobre prakse. Omogoča namreč trajnostni razvoj ruralnega območja skozi razvoj turizma in podjetništva ter s tem širjenje zaposlitvenih možnosti za mlade.«

Sledil je ogled Arheološkega parka Vrlovka, nato vožnja v Slovenijo do izvira reke Krupe, kosilo, voden ogled Semiča in ogled Muzejske hiše Semič.

Naj spomnimo, projekt MISTERION povezuje pet partnerjev, in sicer: Občino Semič, ki je vodilni partner, Občino Kamanje, Občino Metlika, LAG Vallis Colapis in Kompas Novo mesto.

Veseli in ponosni smo na dosežene rezultate projekta Misterion. To je prenovljena Muzejska hiša v Semiču in v njej postavljena sodobna interaktivna razstava Center narave Bele krajine, ki je pravzaprav vstopno mesto za raziskovanje narave na širšem obmejnem območju.

Skupaj z urejeno Kraško učno potjo ob reki Krupi in izgrajeno brvjo čez Krupo v občini Semič, urejeno učno potjo Obrh in točko za obiskovalce Vidovec-Zdenc v občini Metlika ter Arheološkim parkom Vrlovka v občini Kamanje, je del novega, zelenega čezmejnega turističnega produkta. Ta zgodba povezuje edinstveno zapuščino, ki se začne v Semiču, se vije preko reke Krupe, Lahinje in Kolpe, vse do Metlike in Kamanja. Želimo jo prenesti mnogim obiskovalcem, tudi v razmislek o varovanju našega izjemnega, a občutljivega kraškega okolja.

Vir: Občina Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj