Na vsebino

Z odstranjevanjem ograje na južni meji bodo nadaljevali

Žico so začeli odstranjevati na maloobmejnem prehodu Krmačina. Foto: Katja Kodba/STA
Žico so začeli odstranjevati na maloobmejnem prehodu Krmačina. Foto: Katja Kodba/STA

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je včeraj soočil mnenja o varovanju meje po odločitvi vlade za odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško. SDS vztraja, da so nezakoniti prehodi meje eden največjih varnostnih problemov Slovenije, notranja ministrica Tatjana Bobnar pa nasprotno meni, da je Slovenija varna država.

Sklic nujne seje odbora je zahtevala SDS, v kateri menijo, da odločitev vlade za odstranjevanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško ne prispeva k varnosti slovenskih državljanov. Po mnenju SDS so statistike o nezakonitih prehodih meje zaskrbljujoče, trend števila prehodov meje pa narašča.

V prvih sedmih mesecih letos je policija obravnavala 8212 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko so jih v enakem obdobju lani obravnavali 4552, je v imenu predlagatelja uvodoma spomnil Anton Šturbej (SDS). V SDS del problematike pripisujejo tudi zlorabam vizumskega režima vstopa v Srbijo, od koder tujci, ki meje prehajajo nezakonito, nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope.

Po mnenju Žana Mahniča (SDS) je ograja na meji pomembna predvsem v simbolnem pomenu, saj je jasen signal migrantom, da v Sloveniji niso dobrodošli, če vanjo prihajajo nezakonito. Mahniča je med drugim zanimalo, kako bo ministrstvo za notranje zadeve zagotovilo dovolj kadra za varovanje meje, še zlasti v tistih občinah, ki so z nezakonitimi prehodi meje najbolj obremenjene, policijskega kadra pa imajo občutno premalo. Na vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pa je med drugim naslovil vprašanje, koliko nadzornikov državne meje je v zadnjih mesecih dalo odpoved in kako nameravajo ta problem reševati.

V SDS opozarjajo, da z odločitvijo slovenske vlade niso zadovoljni tudi v sosednjih državah, pri čemer poleg Avstrije izpostavljajo tudi sosednjo Italijo. "Težava je Italija, ki bo po vsej verjetnosti po volitvah dobila desno vlado in potem bomo na področju migracij tenko piskali, ker bo Italija na slovensko-italijanski meji poostrila postopke," je poudaril Mahnič.

Slovenija je varna država, je očitke opozicije zavrnila ministrica Bobnar in dodala, da umik žice in panelne ograje na meji povečini pozdravljajo tudi lokalno prebivalstvo in župani obmejnih občin. Ob tem je spomnila, da je policija tehnične ovire na meji postavila po letu 2015, ko je bilo ugotovljeno več kot 360.000 nezakonitih prehodov državne meje, po tem letu pa so gibanja nezakonitih prehodov meje izrazito manjša.

"Letos jih imamo toliko, kolikor smo jih imeli na dober dan leta 2015," je poudarila Bobnarjeva. Navedbe SDS, da so nezakoniti prehodi meje eden največjih varnostnih problemov Slovenije, je označila za še eno od manipulacij stranke SDS, namenjeno strašenju državljanov oz. potenciranju strahu do tujcev.

Na to so opozorili tudi nekateri člani odbora iz vrst koalicije. Če razumemo hudo stisko Ukrajincev, potem lahko razumemo tudi stisko drugih migrantov, sta poudarili poslanki Levice Nataša Sukić in Janja Sluga iz Gibanja Svoboda. "To je taktika zastraševanja in deljenja državljank in državljanov enega proti drugemu, čeprav so vam na volitvah že povedali, kaj si mislijo," je bila kritična Sluga.

"V sodobni migracijski družbi ni prostora za žice in za ograje, ne za tiste v glavah in ne za tiste ob meji, sploh ob tem, ko Hrvaška prihaja na schengenska vrata. Od leta 2015 so se okoliščine spremenile, žica kot začasen element izgublja legitimnost, zato je logičen tudi sklep vlade za odstranitev tehničnih ovir," je poudarila ministrica. Ob tem je spomnila, da bodo žice in ograje nadomestili z drugačnimi sredstvi za zagotavljanje varnosti. V ta namen že nabavljajo tehnična sredstva, med drugim brezpilotne letalnike in kamere za nadzor državne meje.

Informacija, da naj bi Avstrija zaradi odstranjevanja ograje na meji pri Evropski uniji vložila protest proti Sloveniji po besedah ministrice ne drži, zavrnila je tudi navedbe o morebitnem zaostrovanju politike na italijanski meji. Ministrica je danes sprejela italijanskega veleposlanika v Sloveniji Carla Campanileja, ki je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da je Slovenija začela odstranjevanje ograje na slovensko- hrvaški meji, je poudarila.

Na ministrstvu sicer potekajo tudi aktivnosti za pripravo nove migracijske politike, v katero bodo po besedah ministrice vključili tudi predstavnike civilne družbe in županov. V ta namen so ustanovili tudi skupno posvetovalno telo.

Razprava na odboru za notranje zadeve je trajala skoraj štiri ure. SDS je predlagala tudi, da odbor sprejme štiri sklepe, s katerimi bi preprečili nezakonite prehode meje, med drugim sklep, naj notranje ministrstvo nemudoma zaustavi vse aktivnosti, povezane z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško, sredstva in kadre, ki so bili predvideni v ta namen, pa preusmeri v učinkovito varovanje meje in preprečevanje nezakonitih prehodov meje. Večina članov odbora je predlagane sklepe zavrnila.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj