Na vsebino

Najstarejša metliška občanka praznuje 101 leto

Danica Kokot iz Rosalnic pri Metliki je 25. julija praznovala častitljivo 101 leto. V Rosalnice, kjer sta si z možem ustvarila dom in družino, je leta 1952 prišla iz majhne vasi Radiči pri Sošicah v kraju Žumberak. Skrbna gospodinja je svoje življenje posvetila družini in delu, pogosto je tudi priskočila na pomoč možu, izučenemu kovaču.

Življenje ji ni prizanašalo - doživela in preživela je dve svetovni vojni, izgubo moža in pred 20-timi leti še sina. Vsem preizkušnjam navkljub ji volje, moči, veselja do življenja in dela ni zmanjkalo. Aktivna pa gospa Danica ni bila le doma. Kot članica Društva kmečkih žena Metlika je vrsto let pekla potice, kruh in druge, predvsem kvašene izdelke za različne dogodke in prireditve, enajst let pa je bila tudi članica medgeneracijske skupine za samopomoč v Rosalnicah. Od februarja letos pa je njeno novo domovanje v Domu starejših občanov (DSO) Metlika.

Na vprašanje, kakšen je njen recept za dolgoživost, gospa Danica odgovori, da je vse, kar je bilo v življenju slabega, vedno vzela za dobro. Takšno jo poznajo tudi njeni sosedi in prijatelji. “V mojih letih odraščanja so si ljudje bolj pomagali, med seboj so se več družili in bili bolj zložni. Danes tega ni čutiti”, nam pove slavljenka, ki je s svojim jubilejem tudi najstarejša občanka Metlike.

Ob njenih otrocih, vnukih, pravnukih, sosedih in prijateljih, smo gospe Danici vse najboljše zaželeli direktorica DSO Metlika Ivica Lozar z zaposlenimi ter predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Rosalnice, občinske organizacije Rdečega križa in županja občine Metlika Martina Legan Janžekovič. Varovanci DSO Metlika, sostanovalci slavljenke pa so ji pripravili krajši program v pesmi in recitaciji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj