Na vsebino

Baldrijan, lepa in učinkovita naravna pomoč

Božjastnica, mrtvica, odolin, srčna zel, špajka in zdravilna špajka, to je le nekaj ljudskih imen za baldrijan (Valeriana officinalis). Zgovorno povedo kako široko je ljudsko zdravilstvo cenilo to rastlino in za katere namene. Ker imajo posušene baldrijanove korenine izraziti vonj, ki privablja mačke, baldrijan ponekod imenujejo tudi mačja trava. Mačke se zelo trudijo priti do posušenih korenin, da jih ližejo, glodajo in se valjajo po njih.

Baldrijan v naravi raste po nižinah na vlažnih travnikih, po nabrežjih, obronkih gozdov in posekih. Tudi gojen na bolj mokrih zemljiščih daje največje količine pridelka. V višjih legah pa baldrijan v naravi pogosto najdemo na suhih in kamnitih pobočjih. In dokazano je, da baldrijan, ki je gojen ravno na teh revnejših peščenih tleh daje sicer manj pridelka, a največ eteričnega olja!

Baldrijan je lepa, večletna, zelnata, do 2 m visoka okrasna in zdravilna rastlina. Ima močno, kratko koreniko in šopasto razrasle koreninice in pozemne pritlike. V prvem letu rasti požene iz korenike šop pritličnih, pecljatih listov. Listi so redki, nasprotni, lihopernati, posamezni listič je večji od drugih. Steblo požene drugo in naslednja leta in je enojno, brazdasto in votlo. Steblo ima sedeče liste in razvejano, dežnikasto socvetje na vrhu. Cvete od maja do jeseni. Cvetovi so veliki 3 – 8 mm in bele do rožnate barve. Cvetovi, še posebej pa korenika in korenine, imajo močan in izrazit vonj.

Za zdravljenje je primerna korenika in korenike. Izkopljite jih v jesenskem času, septembra in oktobra, potem ko bo rastlina odcvetela. Dobro izperite zemljo. Sušite na soncu, obešene na vrvici ali pa v sušilniku. Korenika je dobro posušena takrat, ko se da dobro lomiti. Potem drogo narežite in shranite v dobro zaprti stekleni posodi, da ne izgubi vonja.

Korenika in korenine vsebuje precej eteričnega olja, v katerem je pomembna snov borneol izovaleriana. Pa tudi jabolčna, mravljična, ocetna, propionska, valerianska in izovalerianska kislina, škrob, sluzi, gume, sladkor glukoza, smole, dva alkaloida in razne soli. Glavna zdravilna sestavina eteričnega olja je bornilizovalerianat, do 10%.

Zeliščni pripravki iz baldrijana

Pripravljajo se čaji, tinkture (kapljice) ali praški.

Pripravki iz baldrijana so odlično zdravilo pri vseh boleznih živčnega izvora, pri srčnih boleznih, slabem krvnem obtoku in prebavnih motnjah.

Pomagali vam bodo pri duševnem nemiru (stres, jeza, razburjenost, strah, žalost), slabem spancu, nemirnem srcu in pri slabostih v prebavilih, ki so posledica živčne napetosti in stresa (krči želodčno-črevesnega trakta). Prav tako boste z baldrijanom lažje prenašali migrenske glavobole, slabosti pred menstruacijo, težave v meni in tudi revmatske težave.

Čaj iz baldrijana – poparek in namok

Poparek naredite tako, da čajno žličko posušene in zdrobljene korenine prelijete z 2 dl vrele vode. Pokrijete in pustite, da stoji 5 do 10 minut. Precedite in pijte po požirkih zjutraj in zvečer.

Čaj lahko pripravite tudi kot namok, in sicer tako, da zvečer v vodo namočite drobne delčke baldrijanove korenine in pustite stati čez noč. Zjutraj le precedite. Ta čaj potem pijte preko vsega dneva, lahko ga tudi rahlo pogrejete.

Kopel iz baldrijana

Pripravite poparek in ga izlijte v kad. Če ste bili pred tem napeti, vas bo ta naravna sproščujoča kopel pomirila, pripravila za lažji spanec.

Baldrijan v vrtnarstvu
Na vrtu lahko čaj iz cvetov in listov baldrijana uporabite za različne namene. Kot dodatek, ki pospešuje nastajanje komposta ali za škropljenje rastlin spomladi; varovanje pred zmrzaljo. Ali za krepitev in razkuževanje semen pred setvijo ali za odganjaje uši in preprečevanje glivičnih bolezni preko leta.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj