Na vsebino

5 težav, 15 nasvetov za prvo pomoč iz domače lekarne

Foto: Yan Krukov/Pexels
Foto: Yan Krukov/Pexels

V spodnjih vrsticah sem zapisala kratke nasvete za prvo pomoč pri različnih težavah, pri katerih si lahko pomagate z domačimi pripravki.

Bolečine v grlu

Pri bolečinah v grlu in hripavosti lahko grgrate izvleček olja iz kamilic. Okus kamiličnega olja res ni prijeten, a deluje zelo učinkovito.

Pripravite žajbljev čaj, dodajte med. Pijte ali le grgrajte, izpirajte grlo. Grenko zdravilo, a pomislite na slovenski rek: »Kako lahko umre človek, ki ima žajbelj na vrtu?«

Nahod

Če imate zamašen nos, vam bo najbolj pomagala obrazna parna kopel. Pripravite je zvečer. 40 g kamiličnih cvetov prilijte z 1 litrom vrele vode. Čaj izlijte v širšo posodo in položite na mizo. Malo počakajte, da se nekoliko ohladi, nato se usedite k mizi, glavo namestite nad paro, glavo si pokrijte z brisačo. Vztrajajte do 20 minut. Po tej kopeli pojdite v posteljo. Postopek ponavljajte toliko dni, dokler težava ne mine.

Pri pogostih težavah z zamašenim nosom, si lahko enkrat ali dvakrat na dan splaknite nos z močno fiziološko raztopino. Pripravite jo lahko doma, iz enega litra destilirane vode in ene žlice soli. S kapalko si vnašate kapljice te raztopine v obe nosnici.

Kašelj

O zdravilnih sokovih iz črne redkve ali iz trpotca ali iz čebule, ki jih pripravite s sladkorjem ali medom, sem že pisala. So zelo učinkoviti, a iz domače njive.

Kašelj vam bo zelo učinkovito lajšala tudi mešanica pet jedilnih žlic medu, enega rumenjaka, ene jedilne žlice olivnega olja in malo ruma.

Pripravite si lahko tudi pripravek iz neslanega kropa, v katerem se je kuhal krompir. Primešajte mu še malo medu in nekaj kapljic ruma.

Glavobol

Skuhajte sladko pravo kavo in ji dodajte sok limone. Za pol ure se uležite v zatemnjeno sobo. Glava naj bo rahlo dvignjena.

Pomagata tudi močan topel čaj iz mete ali iz kamilice.

Pri tenzijskem glavobolu poskusite naslednja eterična olja: sivkino olje, majaronovo olje ali kamilično olje. Nežno vtrite dve kapljici olja na rob lasišča ali zadaj na vratu ali ob sencah ali za ušesi.

V Beli krajini raste veliko orlove praproti. Zato z veseljem napišem, da so v preteklosti tudi orlovo praprot ali steljo pogosto uporabljali proti bolečinam. Svežo praprot navežete na čelo in odtegnila bo glavobol.

Driska

Pomagajte si s kuhanim rižem, še posebej je dobro, da ga zaužijte s sluzasto vodo, v kateri je kuhan.

Preverjen način so tudi naribana jabolka, ki jih pustite nekoliko porjaveti, potem pojejte.

Odpovejte se vsaki mastni in težje prebavljivi hrani.

Še boljše pa je, da kakšen dan ničesar ne zaužijete. Ali pa jeste le prepečenec.

Pijte zeliščne čaje kot so kamilični, timijanov, ingverjev, metin in janežev.

Vsi ti načini samopomoči bodo zelo blagodejno delovali na vaše telo in odlično reševali vaše lažje težave. V primeru težav, ki trajajo dalj časa ali se ponavljajo pa je nujno, da poiščete pomoč zdravnika.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj