Na vsebino

Izvršba na plačo

Zoper mene teče izvršba na plačo. Ali ta izvršba zajema tudi potne stroške in plačilo malice?

Odvetnik odgovarja

Da, delodajalec pri osnovi od katere odtrga dolgovani znesek upošteva tudi potne stroške in plačilo stroškov prehrane med delom. Zakon o izvršbi in zavarovanju v 102. členu, v katerem sicer ureja omejitve izvršbe, določa, da se kot dohodek iz delovnega razmerja štejejo vsi prejemki v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) v 37. členu določa, da se kot dohodek iz delovnega razmerja upošteva tudi povračilo stroškov v zvezi z delom, kamor pa seveda spadajo tudi tako imenovani potni stroški in malica.

Delodajalec tako ravna pravilno, seveda pa mora upoštevati omejitve iz 102. člena ZIZ, ki določa minimum, ki vam mora še vedno ostati in na katerega ni možno poseči z izvršbo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj