Na vsebino

Vožnja po gozdni poti

Bralec je predstavil opis dogodka in vprašanje, ki ga objavljam delno lektoriranega:» S punco sva se vozila po gozdni makadamski poti. Nikjer ni table, da je prehod prepovedan in podobno. Nakar se nam je približal avtomobil, nama zaprl pot gibanja. Izstopil je jezni lastnik gozda in nama pričel žugati in groziti. Po par izmenjanih besed, se je končno odmaknil in midva sva odpeljala. Ima sploh pravico, da kaj takega naredi. Mislim da je cesta javno dobro, ali se motim?«

Odvetnik odgovarja

Na vprašanje bom odgovoril zgolj teoretično, ker mi ni poznana kategorizacija ceste po kateri se je bralec vozi. Samo dejstvo, da čez gozd vodi makadamska pot, to še ne pomeni, da je vožnja po njej dovoljena.

Zakon o gozdovih (ZG) določa, da so gozdne ceste, gozdne prometnice, ki so namenjene predvsem gospodarjenju z gozdom ter so sestavni del gozda ali drugega zemljišča, čez katero potekajo, in so javnega značaja. Prvenstveno so gozdne ceste namenjene predvsem gospodarjenju z gozdovi. ZG pa kot gozdne ceste opredeljuje tudi gozdne ceste, ki omogočajo tudi dostop do kmetij, zaselkov oziroma vasi, turističnih objektov, izletniških in drugih podobnih objektov. Če so te poti pretežno javnega značaja jih prevzamejo lokalne skupnosti.

ZG določa, da lahko gozdne ceste uporabljajo tudi drugi uporabniki, vendar pa morajo biti te poti označene, da so gozdne ceste in da jih drugi uporabniki uporabljajo na lastno odgovornost. ZG pa določa tudi kdaj je na gozdni cesti mogoče prepovedati ali omejiti promet.

Glede na opisano ni nujno, da je bil bralec na gozdni cesti, ki je javnega značaja in bi jo lahko uporabljal.

Do ravnanja lastnika gozda se ravno tako težko opredelim, predvsem do zapiranja oziroma onemogočanja bralčeve vožnje. V določenih primerih, bi bilo lahko takšno ravnanje lastnika gozda lahko celo dopustno. Vsekakor pa so izrečene grožnje, kot jih določa Kazenski zakonik (KZ-1), prepovedane in so lahko predmet kazenskega postopka

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj