Na vsebino

Odgovornost za prekršek

Bralec navaja, da je dobil plačilni nalog za prehitro vožnjo med prvomajskimi prazniki. Avtomobil je registriran na njegovo ime, voznik pa ni bil on, saj je bil v času prvomajskih počitnic na dopustu izven Slovenije. Zanima ga kaj mora narediti?

Odvetnik odgovarja

Glede na navedeno menim, da je bil plačilni nalog izdan na podlagi 8. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZprCP), ki določa, da če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil. Verjetno je šlo za ugotavljanje prehitre vožnje z merilnikom hitrosti, ki naredi fotografijo kršitve. Ker na kraju samem ni bilo ugotovljeno, kdo je dejanski kršitelj je prekrškovni organ poslal plačilni nalog lastniku vozila.

Bralcu predlagam, da poda pravno sredstvo (Zahtevo za sodno varstvo) zoper izdani prekršek. Pri tem pa opozarjam, da gre v takšnih primerih za obratno dokazno breme in mora bralec dokazati, da tega prekrška ni storil. Bralcu predlagam, da pravnemu sredstvu priloži tudi dokazila o tem, da je bil v tujini (računi, letalske karte, potrdila o plačilih, rezervacije hotelov) lahko pa tudi predlaga zaslišanje oseb, ki so potovale z njim, če je kdo dejansko potoval z njim.

Pri tem ni potrebno navajati kdo je vozil njegovo vozilo. Lahko pa tudi navede voznika in tistega, ki je naredil prekršek, vendar pa je bistvenega pomena, da dokaže, da in ni vozil.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj