Na vsebino

Nasprotna tožba

Bralec je prejel tožbo na plačilo denarnega zneska. Meni, da tudi tožnik dolguje njemu iz istega posla. Ker je nekje prebral nekaj informacijo o nasprotni tožbi, ga zanima ali lahko tudi on toži v isti zadevi?

Odvetnik odgovarja

Nasprotna tožba je urejena v Zakonu o pravdnem postopku (ZPP). Gre za institut, v določenih primerih in pod določenimi pogoji omogoča, da se sporno razmerje med strankama celovitejše razreši v enem postopku pred istim sodiščem. S tem je bistveno olajša izvajanje dokazov, dejansko pa se lahko tudi prepreči, da bi v dveh postopkih prišlo do drugačne odločitve.

Možnosti vložitve tovrstne tožbe pa niso neomejene. Nasprotno tožbo je namreč mogoče vložiti zgolj v primerih in pod pogoji, ki jih določa 183. člen ZPP. Tako lahko tožena stranka nasprotno tožbo pri istem sodišču vloži le do konca glavne obravnave in zgolj:

- če je zahtevek iz nasprotne tožbe v zvezi s tožbenim zahtevkom,
- če se zahtevka lahko pobotata (zlasti, kadar je zahtevek toženca višji od zahtevka tožeče stranke), ali
- če z nasprotno tožbo zahteva ugotovitev kakšne pravice ali pravnega razmerja, od obstoja ali neobstoja katerega je (deloma) odvisna odločitev o tožbenem zahtevku.

ZPP pa predpisuje še dodatna pogoja, ki sta da mora biti isto sodišče stvarno pristojno za odločanje o zahtevku iz nasprotne tožbe (če je npr. okrožno sodišče pristojno za zahtevek iz tožbe, mora biti pristojno tudi za zahtevek iz nasprotne tožbe) in da za odločanje o zahtevku iz nasprotne tožbe ni predpisana druga vrsta postopka (npr. če bi bilo potrebno za nasprotno tožbo za razliko od tožbe uporabiti pravila postopka v gospodarskih sporih).

V kolikor bralec meni, da so izpolnjene vse predpostavke, bo sodišče zahtevek obravnavalo kot nasprotno tožbo, pri čemer ni nujno, da bo postopka združilo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj