Na vsebino

Zvitica poletje 2020

Ker verjamemo, da komaj čakate naslednji izvod Zvitice, vam v tokratni objavi razkrivamo uvodno besedo predsednice Kluba belokranjskih študentov, Manje Novak, ki vas bo na kratko popeljala skozi preostalo vsebino študentskega glasila.

UVODNA BESEDA

Pravijo, da zažigati je lahko, hud ogenj pogasiti pa težko. Preden začnemo z zažiganjem bi torej morali imeti dober načrt gašenja in se zavedati posledic, ki nas lahko doletijo. V zadnjemu letu se je edina belokranjska srednja šola znašla v dimu, ki je posledica vse večje negativne medijske izpostavljenosti. Zakaj se to tiče Kluba belokranjskih študentov, se sprašujete? Že od samega začetka KBŠ v klubu v veliki večini delujemo študentje in dijaki, ki obiskujemo ali smo obiskovali črnomaljsko gimnazijo in upam si trditi, da je črnomaljska gimnazija imela veliko vlogo pri ustanovitvi kluba, v katerem so se študentje združevali tudi po tem, ko so se iz skupne srednje šole podali vsak na svojo študijsko pot. Žalosti nas, da so v zadnjem letu osebni spori in zamere postale osrednja tema javnega pogovora in medijskega poročanja o črnomaljski srednji šoli, ki pa si zasluži mnogo več pozitivne izpostavljenosti. Medtem ko se večina javnosti osredotoča na iskanje krivca in izbira zdaj to zdaj ono »stran«, bi se morali vsi večkrat zavedati, da sta za iskro vedno potrebna dva kamna in da je čas, ko bi lahko v tej zgodbi s prstom pokazali le v eno smer, že zdavnaj mimo. Čas je, da o srednji šoli in možnih izboljšavah povprašamo tiste, ki so tej najbližje – dijake in mlade. Ti bi morali biti s svojimi idejami, kreativnostjo in neobremenjenostjo tisti, ki bi ustvarili privlačno izobraževalno okolje, ki bi nudilo aktivnosti in prostor, v katerem bi se sami radi zadrževali in bili nanj ponosni. Dokler pa so obremenjeni s spori in mnenji starejših, ki se ukvarjajo z osebnimi spori in spomini iz preteklosti, težko pričakujemo, da bodo mladi vlagali v okolje, v katerem se zdaj zdi, da veljaš le, če se postaviš na eno ali drugo stran. Dokler je drevo mlado, ga lahko upogneš kamor hočeš, zato apeliramo na zaposlene na Srednji šoli Črnomelj, naj mladih ne upogibajo v eno ali drugo smer zaradi lastnih interesov, temveč naj jih upognejo v smer kreativnosti, razmišljanja izven okvirja in predvsem stran od apatičnosti ter jih vključijo v oblikovanje ciljev, strategij in aktivnosti, ki bodo šolo rešile tega sivega oblaka. Mlade glave so tiste, v katerih se skriva kar nekaj inovativnih idej, le povprašati jih je potrebno, jih podrezati in aktivirati. Zavedati se moramo, da stvari nikoli ne vidimo takih, kot so v resnici, temveč jih vidimo take, kot smo sami, zato je pri reševanju nizkega vpisa in ugleda črnomaljske gimnazije potrebno uvideti, da bi z energijo, ki jo javnost vlaga v reševanje odnosov, lahko dosegli marsikaj, če bi le razmišljali v vse smeri, se pogovarjali z različnimi akterji, morda tudi priznali svojo zmoto in kdaj stopili korak nazaj ter tako res naredili nekaj za skupno dobro, ki ga vsi tako opevamo, ko gre za reševanje edine belokranjske srednje šole.

Pa naj zaključim z bolj vedrimi in manj obremenjujočimi mislimi. Poletje je tu – čas brezskrbnosti, uživanja, dolgih dni in kratkih noči. Končno, ne? Upam, da ste uspešno opravili vse šolske in študijske obveznosti, ki ste si jih zadali. Čeprav smo upali, da bo po epidemiji in spomladanski karanteni poletje res brezskrbno, in takšno kot smo ga vajeni, še vedno ne vemo točno, v kakšni meri ga bomo lahko izkoristili. Z ekipo smo že začeli z organizacijo festivala ČrnFest, ki smo se ga odločili izvesti po ugodni epidemiološki napovedi, ki je mesec avgust označila kot dogodkom in družbi najbolj prijazen. Od 21. do 29. avgusta bomo tako že 13. leto zapored oživeli staro mestno jedro Črnomlja. Zaradi epidemije in omejenih finančnih zmožnosti smo se odločili festival skrajšati za en teden, a resnično upamo, da ga bomo lahko izvedli ter tako v mesto ponovno vnesli zabavno in kulturno dogajanje. Če si želiš kakorkoli pomagati pri ustvarjanju festivala, bomo veseli vseh pridnih, kreativnih in idej, polnih glav. Piši nam! Če ne, pa se zagotovo vidimo na katerem izmed dogodkov. Veselimo se tvojega obiska.

Manja Novak, predsednica

Več sledi kmalu,

pozdrav iz uredništva Zvitice

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj