Na vsebino

Aleksandra Šoronda: Kompresijske nogavice na letalu

Bil je lep sončen dan... dokler nam profesorica ni rekla: »Ali veste, da potrebujemo kompresijske nogavice na letalu?« i nam valjda n`č jasno.

Ampak, ko dobro premisliš: kompresijske nogavice se uporabljajo predvsem za preprečevanje krčnih žil.

Kaj to je? Gre za otekle in povečane vene, ki se nahajajo ob površini kože. Običajno se pojavljajo na nogah in stopalih, saj je zaradi fiziologije telesa pritisk povečan v spodnjem delu telesa in morajo za vrnitev krvi po venah v srce v nogah delovati proti gravitaciji. Da pa se ta kri potem ne vrača nazaj, imamo po telesu zaklopke. Če so zaklopke poškodovane ali šibke, da ne zadržijo krvi, potem pride do razširitve vene. Ta kri ima zelo visok pritisk, ki se recimo ob hoji ne normalizira in zato oškoduje krvno-žilni sistem.

Kako jih prepoznamo? Po značilni izbočenosti in temno modri do vijolični barvi. V hujših primerih pride do otekanja ali močne krvavitve in nadalje do razjede ter rane. Največji dejavnik tveganja za površinsko vensko trombozo so krčne žile. Venska tromboza je zamašitev vene s strdkom, ki preprečuje, da bi se kri vrnila nazaj v srce. Lahko povzroča tudi hujše posledice, kot je npr. pljučna tromboza, kar pomeni, da se je strdek odtrgal in po krvi potoval do pljuč, kjer se je nekje zataknil in je lahko usoden za bolnika.

Kaj pomaga? Da ublažimo simptome krčnih žil uporabljamo kompresijske nogavice. Z njimi zmanjšujemo pritisk v veni. Namenjene so predvsem temu, da odstranijo nihanja pritiska, kar pomeni, da od zunanjosti izvajamo kompresijo na površino kože in s tem nevtraliziramo pritisk. Razširjene vene se stisnejo, zaklopke se zaprejo in tako spodbudijo pretok krvi proti srcu. Ne uporabljajo se, ko ležimo, saj takrat ni učinka. Torej se uporabljajo ob gibanju in sedenju. Pri nepravilni uporabi, če jih zategnemo preveč, lahko pride do konstrikcije – zožanja krvne žile in posledično motenj venskega obtoka. Poleg kompresijskih nogavic pomaga že to, da ob daljšem stanju ali sedenju postavimo noge v zrak za nekaj časa. Med drugim pripomore tudi tuširanje z mrzlo vodo, kjer se žile skrčijo in povečajo pretok. Najbolj od vsega pa pomagata vsakodnevni sprehod in telesna vadba.

Kaj ima veze letalo? Omenila sem, da je v mirovanju največja verjetnost za nastanek krčnih žil. Torej, če se odpravljamo na daljše letalske polete, kjer sedimo več kot 6 ur, je pri tem pritok krvi v srce zmanjšan zaradi sedečega položaja in skrčenih nog v predelu kolen. Na krčne žile vpliva tudi nizek pritisk v zraku.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj