Na vsebino

Filmska kritika: Toma

Režija: Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac
Scenarij: Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac, Nikola Pejaković
Produkcija: Nataša Višić, Dragan Bjelogrlić, Vladimir Lisinac, Željko Joksimović
Glasba: Željko Joksimović
Igralska zasedba: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina
Žanr: biografija, drama
Dolžina: 140 minut
Premiera: 20. 8. 2021, na 27. Sarajevskem Film Festivalu.

DRAGAN BJELOGRLIĆ je priznan srbski igralec, producent in režiser, rojen 10. avgusta 1963 v Beogradu, Srbija. Najbolj je znan po svojih režiserskih delih, predvsem po seriji Montevideo, Bog te video! in filmu Toma, ki je bil izdan leta 2021.

Dragan se je začel ukvarjati z igralstvom v osemdesetih letih, kmalu zatem pa se je preizkusil tudi v vlogi režiserja in scenarista. Prve izkušnje kot režiser je pridobil na televiziji, kjer je režiral nekatere od najbolj gledanih serij na Balkanu, kot so Porodično blago, Bela lađa in Miris kiše na Balkanu. Leta 2010 je Bjelogrlić režiral serijo Montevideo, Bog te video!, ki opisuje zgodbo o uspehu jugoslovanske nogometne reprezentance na prvem svetovnem prvenstvu leta 1930 v Montevideu. Serija je bila izjemno uspešna tako v Srbiji kot v drugih državah Balkana, postala je celo ena najbolj gledanih in priljubljenih serij v regiji. V njej je sodeloval tudi z našim Magnificom, ki je poskrbel za filmsko glasbo. Prejel je številne nagrade in priznanja za svoje delo, vključno z nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Pulju leta 1997 in nagrado za najboljšega režiserja na filmskem festivalu v Kairu leta 2001. Svoje igralske sposobnosti je dokazal tudi v obeh filmih Južni Vetar (2018) in Južni Vetar 2: Ubrzanje (2021), kjer je igral vlogo Cara. Danes velja za enega najpomembnejših in najvplivnejših režiserjev v Srbiji in regiji.

ZGODBA:

Toma Zdravković je legendarni pevec, ki se ga spomnimo ne samo po njegovih slavnih pesmih in načinu petja ampak tudi po njegovem vedenju in duši. Bil je definicija boema, šarmerja, očarljivca in gospoda. Dosegel je neverjetne vrhove popularnosti, a žal padel tudi na dno. Po ogledu filma boste tudi tisti, ki niste seznanjeni z njegovim delom, cenili njegove melanholične skladbe in prijaznost, ki jo je izžareval.

Skozi film dobimo občutek, da se s Tomo vrnemo v čas bivše Juge, ko se je zdelo vse veliko lažje. Zgodba nas popelje od majhne vasice, kjer je samo en navaden deček, do velikih mest Jugoslavije, kasneje celo do Amerike, kamor se je odpravil, ko je dosegel svoje dno. Resda je bil znan kot pravi ljubimec in ženskar, a je imel v svojem srcu prostor tudi za pravo ljubezen, ki jo je večkrat okusil, vendar proti koncu neuspešno. Svoje trpljenje zlomljenega srca je velikokrat izlil na list papirja in v javnost »poslal« svoje čustvene balade. Toma skozi film spremlja njegova prva nesojena ljubezen do ciganke, v katero je bil zaljubljen že kot deček. Večkrat se s spomini vrne v tiste dni, ko mu je bila tako blizu, a vzeta in poročena v roke drugega. Njej je posvetil svoje prve pesmi, kasneje pa se mu je ob bolezni vračala v obliki angela. Bil je eden prvih balkanskih glasbenih izvajalcev, ki je na hitrejši ritem kitar, tambur, harmonik in bobnov dodal zelo čustveno in strastno besedilo, ob katerem ti hitro poteče kakšna solza.

Gre za biografsko dramo o življenju in karieri srbskega glasbenika Tomislava 'Tome' Zdravkovića. Zgodba nam predstavlja Tomovo pot od skromnih začetkov in strastne želje po prepevanju do vrhunca slave, njegovo burkasto ljubezensko življenje, ki ga je navdihnilo, da napiše in sestavi nekatere največje uspešnice narodne glasbe, ter odnose z velikim številom prijateljev, ki jih je imel v umetniških krogih. V filmu spremljamo dve zgodbi hkrati. Ena govori o odnosu med Tomo in njegovim zdravnikom, ki se ukvarja z njegovim zdravljenjem, njuno formalno poznanstvo pa se spremeni tudi v pravo prijateljstvo. Druga pa o njegovem življenju od otroštva, preko poznanstva s takrat zelo slavno pevko Silvano Armenulić, ki je bistveno vplivala na njegovo življenje, do dneva največje slave in boja z rakom prostate.

OCENA:

Film bi ocenil z 9 od 10. To je moja trdna subjektivna ocena, saj Tomovo glasbo poslušam že nekaj časa. Ko vidiš, kako je živel ter prebrodil vse življenjske preizkušnje, ostaneš brez besed in tudi s kakšno solzo v očeh. Film traja dobri dve uri, vendar se čas hitro »obrne«, saj smo ves čas v središču dogajanja. Gre za drugačno zvrst filma kot ostali, ki sem jih komentiral do sedaj, saj je le ta biografski in temelji na resničnih dogodkih. Ravno zaradi tega pri komentiranju zgodbe ne morem veliko zapisati. Dodam lahko le to, da je režiser pri nekaterih delih zgodbe dodal kakšen vložek, s katerim zgodba dobi tekoče dogajanje in pa tudi zato, da bi gledalca malo omehčal z vso dramo. Sam sem si z veseljem še enkrat ogledal film, saj ob gledanju začutiš domačnost, čemur pripisujem razumevanje jezika in poslušanje Tomove glasbe. Tudi dobra maska, scenografija in odlični kadri, ki so jih v postprodukciji »začinili« z retro filtrom, pripomorejo k odličnosti filma.

Tudi če Toma ne poznaš najbolje in njegove glasbe še nisi slišal/a, te dobri 2 uri filma »povlečeta« v njegovo življenje in kmalu ugotoviš, zakaj je pisal tako dobre, čeprav žalostne pesmi.

Spodaj skeniraj QR kodo in se pusti popeljati v eno mojih osebno najlepših pesmi, ki jih je napisal Toma. Ob ogledu filma pa priporočam, da povišaš glasnost za »dva zoba« več kot ponavadi, se nasloniš in uživaš. Pripravi si tudi kakšen robček za solze.

Avtor: David Rupčič

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj