Na vsebino

Črnfest - (pre)dober za vse

Festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike v starem mestnem jedru, ki tudi letos ni razočaral

Letošnji ČrnFest je trajal dva tedna, in sicer od 19. 8. 2022 do 3. 9. 2022. Potekal je v Črnomlju v grajskem atriju, v primeru dežja pa smo dogodke izvedli v MKK-ju in v Mestni muzejski zbirki Črnomelj.

Organizatorjem je bil čas izredno naklonjen, le vreme nas je že prvi dan precej negativno presenetilo. S polno paro smo zaštartali v festival, na katerega smo se pripravljali skoraj eno leto. Polni energije in veselih obrazov smo začeli z našim prvim dogodkom, a nam je v petek, 19. 8. 2022, toča zmešala načrte. Predviden koncert je bila rock skupina Dan D, vendar smo bili zaradi vremenske škode primorani koncert odpovedati. Kljub slabi volji, ki smo jo seveda težko skrili, smo vseeno organizirali uvodni žur v MKK z DJ-jem in tako zaštartali v ČrnFest.

Naslednji dan smo bili pripravljeni na vse. Najprej smo izvedli odbojkarski turnir na igriščih Kampa Podzemelj. Mešane trojke so tekmovale na mivki, kjer je zmagovalna ekipa Fitnes studio AVČ osvojila pokal in prost vstop za glavni koncert. Ker se je vreme zjutraj dobro držalo, smo upali, da nam uspe izvesti še večerno dogajanje. Naše želje so se le uresničile, saj so Jet Black Diamonds in Mrfyi pripravili odličen koncert. Skupino Jet Black Diamonds, ki so nastopili prvi, sestavlja 5 mladih fantov iz Vipavske doline, ki so s svojim prvim singlom Retro Anorak očarali celo Slovenijo. V enem izmed intervjujev so izjavili: »Vsaka naša skladba se razvija vsaj pol leta. Kot vino, ki se stara in postaja boljše.« Takoj za njimi pa so nastopili vsem dobro poznani Mrfyji, novomeški glasbeniki, ki s poudarkom na indie rock glasbi prebudijo še tako neplesočega posameznika. Obiskovalci in organizatorji smo bili navdušeni. Zopet smo se postavili na noge in bili pripravljeni na prvi teden aktivnosti.

V ponedeljek, 22. 8. 2022, nas je najprej čakal potopis, ki je bil zaradi slabega vremena premaknjen v črnomaljski muzej. Jaka Weiss in Mateja Smrekar sta nam predstavila svoje popotovanje od Mehike do Kolumbije. Njuna pot ju je v 5 mesecih vodila skozi 7 držav. Opisala sta nam vsako državo posebej, njene značilnosti, kako sta se prebijala iz dneva v dan, prednosti in slabosti potovanja v določeni državi itn. S seboj sta prinesla tudi denar posameznih držav, tako da smo si lahko ogledali, kako izgledajo valute drugod po svetu.

V torek, 23. 8. 2022, smo se nasmejali komikom, t. i. Lastniki humorja in njihovem Impro showu. Po njem smo se preizkusili tudi v Pub kviz showu, ki je temeljil na klasični tradiciji angleškega Pub Quiza z elementi stand-upa, gledališke improvizacije in TV showa. Zmagala je ekipa Mi4.

Sreda, 24. 8. 2022, je bila namenjena za najmlajše, saj je interaktivno magično gledališče Čarovniški blues pripravil predstavo Magična knjiga za otroke in njihove starše. Predstava je govorila o iskanju izgubljenega veselja. Po predstavi so čarovnice otrokom z barvami in bleščicami poslikale obraze. Med drugim pa je otroke zabaval tudi naš Grajko. Hkrati ta dan je zvečer potekala tudi projekcija Filmskega tabora Kolpa, ki ga je organiziral ZIK Črnomelj. 20 mladih z vseh koncev Slovenije je med 22. in 24. avgustom ustvarjalo v štirih filmskih delavnicah, in sicer v dokumentarnem filmu, filmski igri, filmskem scenariju in režiji ter animiranem filmu. Svoje filmske izdelke so nam predstavili na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj.

V četrtek, 25. 8. 2022, smo pripravili glasbeno obarvan večer. Romantično vzdušje sta nam najprej popestrili Freekind. Mladi glasbenici in ustvarjalki besedil sta čudovita sporočila prenašali v glasbene ritme in osrečevali zbrano publiko. Gre za dekleti, in sicer slovensko bobnarko Nino Korošak Serčič in hrvaško pianistko ter vokalistko Saro Ester Gerdelj. Nadaljevali pa smo z mladim ustvarjalcem Žanom Hauptmanom, slovenskim pevcem in pianistom oz. klaviaturistom ter njegovim bendom. Njegovo glasbo sestavljajo različni žanri, in sicer jazz, alternativni RnB, soul in pop. Leta 2012 se je pri 18 letih prijavil na slovenski X Factor. Hauptman in njegova skladba Sledim pa je bila na letošnji Emi 2022 po mnenju glasbenih producentov druga najboljša letošnjega izbora. Prav tako je bil večer izredno zanimiv, preprost, poln plesnih ritmov in dobre glasbe, pri čemer pa so nam pomagala tudi Vina Pečarič s svojimi izvrstnimi kapljicami.

Petkov večer, torej 26. 8. 2022, je bil namenjen slovenskim reperjem, in sicer Arnetu in Ženi ter Drilu. Prva sta oder ogrela Žena – Neža Mihelič, ki se z umetnostjo ukvarja že od mladih nog, in Arne Međedović – na kratko Arne, ki spada v mlado gardo raperjev. Žena ustvarja mešanico klasičnega rapa in sodobnega zvoka, v svojih besedilih pa priča o iskrenih izpovedih iz svojega življenja. Arne zase pravi, da je hecko, ki se čuti dolžnega, da s svojo glasbo dokaže, da je fino biti dober človek. Oba sta popestrila oder, za njima pa je na vrsto prišel Dril, izolski raper, producent in tekstopisec, ki sam sebe definira z besedo »Storyteller«. Svojo ustvarjalnost nam je skupaj s svojo ekipo dokazal tudi v grajskem atriju. Nad koncertom smo bili izredno ponosni, prišlo je ogromno ljudi, predvsem mlajše generacije.

Po dolgi in naporni noči smo že zgodaj zjutraj v soboto, 27. 8. 2022, začeli pripravljati za Urbano kulinariko, ki je potekala ob gradu Občine Črnomelj. Na njen se je predstavilo nekaj lokalnih ponudnikov, kot so Vinska klet Metlika, Petriot Gin, Pice Bošti, Pivovarna Kapušin, Črnovar pivovarna, Bar Napoleon, Dipsi omake in BigBerry burgerji ter drugi iz cele Slovenije, in sicer Vafl, Mango tree in Šentburger. Za glasbo je čez dan poskrbel DJ Koki, otroke pa so zabavale dekleta iz HOOPS DANCE. Med drugim je isti dan potekal tudi turnir v košarki na igrišču na Majeru, kjer je zmagala trojica z imenom Janel. Skozi celoten dan nas je spremljalo oblačno vreme in ves čas smo bili pod stresom, da bo začelo deževati. Na koncu je šlo vse po načrtih, tako da smo priredili še eno izvrstno Urbano kulinariko. Seveda pa večera nismo spustili brez dobre glasbe. V grajskem atriju so se nam predstavili še Pantaloons, trio, ki pod tem nenavadnim imenom združuje tri »pantalone« oziroma »spotikave nerodneže«, Balkan boysi, ki v svojih pesmih na inovativen in sebi lasten način ohranjajo idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi skaja in rumbe ter P'jays, ki so s svojo glasbo vedno tehnično izjemni, koncertno udarni, zelo jazzy, delno funky in ravno prav groovy. Dan je bil za organizatorje in člane pester ter delaven, tako da nam je izredno prav prišla nedelja, ki je bila namenjena počitku.

Sledil je še en teden, ki smo ga začeli v ponedeljek, 29. 8. 2022. Ta je bil za razliko od preostalih pesniško obarvan, saj smo gostovali literarnega zgodovinarja Igorja Saksido in slovensko reperko Masayah. Predstavila sta nam svojo pesniško zbirko z naslovom Antologija H2SO4, v kateri se prepleta mešanica sveta poezije in urbana kultura mladih, predvsem pesmi upora. Zbirko krasijo tudi postavljena besedila komadov, ki so jih poleg Masayah ustvarili še drugi hip hop umetniki, za poslušanje le teh pa so v knjigi zbrane tudi QR kode.

V torek, 30. 8. 2022, pa smo se ob 19. uri nasmejali hrvaškim stand-up komikom z naslovom Splitska scena. Skupaj nastopajo že od leta 2016 in nasmejejo ne samo hrvaško občinstvo temveč tudi slovensko. Fantje so napolnili grajski atrij in do solz nasmejali vsakega obiskovalca.

Pionirski dom - Center za kulturo mladih je v sredo, 31. 8. 2022, pripravil predstavo za otroke z naslovom Ješ, jež? Kratka avantura je popeljala otroke v svet dveh ježkov, kjer so se dodobra nasmejali in sprostili ob zvokih rap glasbe. Pavlo in Viktor sta zabavala tako najmlajše kot tudi njihove starše in skrbnike.

Na četrtek, 1. 9. 2022, smo ob odru grajskega atrija zaplesali v ritmih Društva Mrtvih pesnikov oz. DMP, ki so k sodelovanju povabili tudi pevko Nino Radkovič. DMP je avtorski kolektiv kaljenih novomeških glasbenikov. Njihovi začetki segajo že v jesen leta 1987. Trudijo se, da pripravijo številne koncerte na slovenskih tleh pa tudi v tujini. Cilj je, da ne kopirajo nikogar in da nastopajo v svoji ustvarjalnosti ter kreativnosti že tri desetletja. Med drugim je njihova želja tudi ta, da čim več Slovencev ostane privrženih živi glasbi. Pevec Alan Vizetič pa za glasbo pravi: “Glasba ne sme preveč usmerjati, ampak mora pustiti svobodo.” S čimer se definitivno strinjamo tudi člani KBŠ-ja, saj vsako leto gostujemo različne avtorje, skupine in žanre.

V petek, 2. 9. 2022, smo gostili mladega DJ-ja Aneyja F, ki se z glasbo ukvarja že od leta 2005. Aney je leta 2011 ustanovil tudi Innocent Music, ki je hitro postala ena izmed najuspešnejših založb v svetu elektronske glasbe. Po njegovem nastopu pa se je na odru predstavil še Paperclip Project oz. Dario Debeljuh. Dario se z DJ-ingom ukvarja že 15 let, njegova glasba pa se nenehno razvija.

Zadnji dan, torej v soboto, 3. 9. 2022, smo sprva priredili teniški turnir na teniškem igrišču v Loki. Ob spremljanju igralcev smo se lahko tudi okrepčali s prigrizki in vini Pečarič, ki jih je za nas pripravil Blaž Pečarič. Pokrovitelj teniškega turnirja dvojic je bil TZ Consulting, ki nam je veliko pripomogel pri izvedbi tekmovanja. Zmagovalna dvojica sta bila Jan Slobodnik in Miro Matekovič. Medtem ko je en del ekipe pomagal na športnem dogodku, smo drugi pripravljali grajski atrij za zaključni koncert. Zvečer so nam tako prvi ogreli oder Brkovi, hrvaška turbofolk-punk rock skupina iz Zagreba. Gre namreč za peterico fantov, ki pišejo življenjska besedila s tematikami različnih odnosov, in sicer od partnerskih, službenih, državnih pa tudi do sočloveka, narave, ljubezni. Njihovo glasbo bi lahko ocenili kot cinično, vulgarno, včasih celo kruto. Podobno bi lahko označili tudi Krankšvester, člana skupine 3ki Stil Davorja Miletića in Hrvoja Marjanovića, ki sta ČrnFest zaključila v stilu. Večina ju pozna zaradi uspešnice Gaber iz leta 2017 in Slava kristu iz 2019. Koncert je bil popolnoma razprodan, ostala ni niti ena karta. Grajski atrij je pokal po šivih, vzdušje je bilo adrenalinsko, ljudje so se zabavali in najpomembnejše – zadnji dan smo končali v poplavi čustev in sreče.

Po dveh tednih smo se organizatorji v nedeljo lotili čiščenja in pospravljanja grajskega atrija in MKK-ja. Kljub utrujenosti smo skockali vse prostore, uredili vse potrebno in se še malo podružili med seboj. Res je, da sta bila dva tedna hitra, a smo se vseeno zbližali, skovali nova prijateljstva in zaupanja. Veliko je bilo odrekanja, a še toliko več smeha, zabave in dobre glasbe.

Celotna ekipa, torej Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub Bele krajine in Mladinski center BIT, se zahvaljuje za vso pomoč, vsak obisk, podporo, smeh in jok, ki nam jih vsako leto nesebično nudite. Polni idej in energije pa že pripravljamo prihajajoč ČrnFest, ki se bo odvijal naslednje poletje.

Velika zahvala gre našim pokroviteljem, in sicer TGH, Pivovarna Vizir, Camping Bela krajina, Hotel Bela krajina, TZ Consulting, Adria Mobil, BREZA plus, Varuh zdravja, Mm Trgovina Storitve In Trgovina, Avtohiša Vrtin, JK zvok in luč, EMV Vrščaj, Akrapovič, Zavarovalnica Sava, Avto Krka, AGM Starešinič, Globus, DanKuchen, Dudes vs. Gravity, Tam-Tam, M&M Intercom, Visteam proizvodnja in trgovina, Kolpa San, Paklog pakiranje in logistika, tiskarna Bucik, Dolenjske lekarne, Geos inženiring in geodetske storitve, Arhitektura Vrščaj, Sigma, Modelarstvo Miketič, Ekokult.

Pri ČrnFestu pa so bili pomembni tudi naši partnerji, zato gre posebna zahvala še Občini Črnomelj, Študentski organizaciji Slovenije, ŠKIS-u, ZIK-u, JSKD-ju, RIC-u in Beli krajini.

Napisala: Lara Geltar.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj