Na vsebino

Filmski tabor Kolpa 2022

Bela krajina je filmska pokrajina – s tem se strinja vsak režiser. Zato je tudi letos avgusta pri nas potekal že 15. filmski tabor Kolpa, ki ga organizira ZIK Črnomelj. Tema letošnjega tabora je bilo sprejemanje drugih in drugačnosti, tema dokumentarne delavnice pa so bili tisti, ki smo jih v Beli krajini sprejeli kljub njihovi kulturni in narodni drugačnosti: Uskoki.

Udeleženci smo bili nastanjeni v Balkovcih v Centru za doživljanje biodiverzitete Grduni, kjer smo lahko kljub deževnim dnevom uživali, se družili, nabirali izkušnje in se učili. Letos smo se tabora udeležili v velikem številu. Mladi smo imeli možnost ustvarjati skupaj. Seveda pa naši izdelki ne bi nastali brez odličnih in izkušenih mentorjev, ki so vodili naše delavnice. Razdelili smo se v skupine, vsaka pa je imela svoje mentorje. Delavnico filmskega scenarija in režije sta vodila mentorja August Adrian Braatz (režiser, scenarist in skladatelj filmske glasbe), ki na taboru sodeluje že nekaj let, in pa Bonino Englaro (režiser glasbenih spotov in različnih videov). Udeležencem sta predstavila različne vaje pisanja scenarija, osredotočili pa smo se tudi na različne tehnike snemanja in na koncu še na montažo samega filma. Delavnico filmske igre je vodila znana slovenska gledališka, televizijska in filmska igralka Mojca Funkl, ki je zelo izkušena in se je potrudila predati kar se da lastnega znanja in izkušenj. V tej delavnici smo se naučili različnih tehnik spoprijemanja s čustvi in sprostitve med igro. Delali smo tudi na improvizaciji ter na veliko drugih vajah za igro. Mojca nas je pripravila na igranje v naših kratkih filmih, v delavnici scenarija pa so zanj napisali scenarij in ga zastavili od začetka do konca. Delavnico animiranega filma je letos prvič vodila Brina Fekonja, grafična oblikovalka, mentorica delavnic animiranega filma in vodja projektov Enimation School pri Društvu za razvoj filmske kulture. Z udeleženci so se učili tehnik snemanja animiranega filma. Delavnico dokumentarni film pa je vodila filmska režiserka Maja Weiss s pomočjo asistenta Tomislava Urha. Z udeleženci so posneli dokumentarni film o Uskokih v Beli krajini. Maja je bila med drugim tudi prva pobudnica Filmskega tabora Kolpa. Že vrsto let je bila mentorica na taboru, letos pa je svoje filmsko znanje z nami delila še zadnjič, saj se je odločila, da je po 15 letih čas, da svoj režiserski stolček v filmski Beli krajini prepusti mlajšim ustvarjalcem. S svojim kvalitetnim delom je vedno prinesla veliko znanja mladim in vsem tistim, ki se želijo ukvarjati z dokumentarnim filmom.

Skupini filmska igra ter scenarij in režija se vedno razdelita na pol, vsaka polovica pa ima svojega mentorja. Po istem scenariju si vsak izbere svoj žanr in tako posname film. Na koncu nastaneta dva različna filma z istim scenarijem. Tako se udeleženci naučimo še več, saj lahko filma primerjamo in ugotavljamo, kako različno je lahko delo vsakega režiserja in mentorja, kako se filma med sabo razlikujeta in kako lahko film prikažemo z različnimi žanri, metodami in interpretacijami.

Na taboru vedno kvalitetno uporabimo čas za pridobivanje izkušenj in novega znanja. Vsi delamo pridno, včasih tudi do poznih ur. Čas izkoristimo tudi za ogled videospotov, animiranih filmov, igranih slovenskih filmov in kratkih filmov, ki so jih ustvarili naši mentorji. Po ogledu vedno sledi skupni pogovor in druženje. Mentorji z nami vedno delijo lepe, zanimive in smešne izkušnje s snemanja. Prosti čas udeleženci preživimo skupaj, delimo svoje znanje, izkušnje, želje, cilje, prav tako pa se v skladu z imenom tabora poskušamo vsaj enkrat okopati v reki Kolpi. Mladi iz vseh regij Slovenije se tako družimo, povezujemo in skupaj ustvarjamo.

Po končanem taboru smo v sklopu Črnfesta na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj imeli končno projekcijo narejenih filmov. Na velikem platnu smo si ogledali nastale kratke filme, dogodka pa se je udeležilo veliko ljudi – vse od staršev pa do domačih in tujih filmoljubcev. Po ogledu filmov smo se pred publiko zbrali vsi udeleženci in z njimi delili svoje občutke ter izkušnje, ki smo jih pridobili v teh treh dneh. Nekateri od nastalih filmov so že objavljeni na YouTube kanalu ZIK Črnomelj, preostali pa bodo tudi javno predvajani oziroma objavljeni naknadno. Vabljeni k ogledu.

Filmski tabor Kolpa je projekt, ki daje priložnost mladim v Beli krajini in celotni Sloveniji, da pobliže spoznajo film in ustvarjanje v filmskem svetu. Ponosni smo lahko, da imamo v Beli krajini tovrsten tabor, saj se na njem razvija nova generacija filma in filmskih ustvarjalcev. K sodelovanju naslednje leto vabljeni vsi, ki jih zanima film, scenarij, igra, dobra družba in Kolpa!

Avtorica: Daša Schweiger.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj