Na vsebino

Vodooskrba v občinah Črnomelj in Semič

Začetek vodooskrbe na našem področju sega v daljno leto 1898, ko je v dvajset belokranjskih naselij pritekla pitna voda iz treh zajetih izvirov pri Blatniku. Hitrejši razvoj vodooskrbe pa se začenja z letom 1958 in pričetkom izkoriščanja izvira Dobličice. Postopno so se vključevali novi viri, hkrati pa se je širilo tudi vodovodno omrežje vse do današnjega obsega. Danes Komunala Črnomelj upravljala s kar 509 km javnega vodovodnega omrežja, od tega okoli 366 km v občini Črnomelj in okoli 143 km v občini Semič.

Osnovna naloga vodooskrbe je kvalitetna in redna oskrba uporabnikov z zdravstveno ustrezno pitno vodo na področju občin Črnomelj in Semič kar dosegamo s štirimi vodovodnimi sistemi: Črnomelj, Semič, Rožni Dol in Sinji Vrh, ki se napajajo iz petih vodnih virov in sicer: Dobličica, Guče pri Srednji vasi, Bajer pri Rožnem dolu, iz izvirov na Blatniku pri Črmošnjicah in vrtine pri Damlju. Večina spada med kraške izvire, na območju Blatnika in v Damlju pa se voda črpa iz vrtine. Vodo do uporabnikov distribuiramo preko vodovodnega omrežja in s pomočjo vodovodnih objektov (črpališča, vodohrani, prečrpavališča, hidropostaje…), skupno imamo v upravljanju 64 objektov.

Da iz domače pipe priteče čista pitna voda se nam danes zdi nekaj povsem samoumevnega. A zavedajmo se, da je pitna voda naše največje naravno bogastvo in v želji, da vam uporabnikom približamo proces pridobivanja le-te vam bomo v prihodnjih tednih predstavili naše vodovodne sisteme in vire začenši s črpališčem Dobliče, ki je skupaj z napravo za pripravo pitne vode na Griču centralni objekt priprave pitne vode.

Za konec še nekaj statističnih zanimivosti in primerjav:

  • v letu 2021 smo prodali cca 830.000 m3 pitne vode,
  • število oskrbovanih prebivalcev v občini Črnomelj znaša 14.172, v občini Semič pa 3.843, kar predstavlja 99-odstotno pokritost obeh občin,
  • na območju upravljanja imamo 6470 odjemnih mest,
  • v upravljanju imamo 1443 hidrantov.

Primerjava vodovodnega sistema v upravljanju Komunale Črnomelj z vodovodnima sistemoma Ljubljana in Zagreb.

Vodovod Ljubljana (podatki za 31.12.2020, vir https://www.vokasnaga.si/o-druzbi/oskrba-s-pitno-vodo/vodovodni-sistemi-v-stevilkah) :

  • Skupna dolžina vodovodov je 1.154 km, kar je 2,27-krat daljše vodovodni sistem Črnomelj in Semič.
  • Letna količina prodane vode: 21.102.797 m3, kar je 26-krat več prodane količine vode kot na našem območju.

Vodovod Zagreb (vir https://www.vio.hr/o-nama/vodoopskrba/1494 ):

  • Skupna dolžina vodovodov: 3.500 km, kar je sedemkratna dolžina naših vodovodnih sistemov.
  • Letna količina prodane vode: >100.000.000 m3, kar je 125-krat več prodane vode kot pri nas.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj