Na vsebino

Otovski breg

Otovski breg, imenovan tudi Otovski zdenc ali Breg, je kraški izvir v ugorni kotanji, sredi suhe doline na kraškem ravniku pod vasjo Otovec. Iz podzemlja priteka kot plitev in dober meter širok potoček. Po osmih metrih toka ponikne pod sklano steno v pol metra visok vodni rov. Dokazano je bilo, da voda odteka v 1200 metrov oddaljen Pački breg, ki se steka v Potok, pritok Dobličice. Izvir je stalen, s pretokom med 2 vse do 50 l/s.

Izvir je bil nekaj pomemben vodni vir za bližnjo vas Otovec. Ob sušah so po vodo prihajali tudi iz Sel pri Otovcu in celo iz Rodin. Izvir je služil tudi kot napajališče živine in perišče. Vodo so ob sušah prečrpavali v vaško šterno in jo odvažali z vozovi po bližnjih vaseh. Črpalka (pumpa) v zaledju izvira je bila zgrajena okoli leta 1935. Vodo je zajemala s pomočjo manjših posodic, ki so bile nameščene na krožni verigi. Črpalko so med 2. svetovno vojno uničili Italjani.

Otovski breg je naravna vrednota in del območja Natura 2000.

Vir: Odkrijte Belo krajino
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj