Na vsebino

Vodenica in njeni prebivalci

Vodenica je največja in najgloblja kraška vrtača na Kraški učni poti od Lebice do Krupe. Leži sredi gozda pri vasi Brstovec pri Semiču. Na njenem dnu je manjši obzidan izvir, kar priča, da so ga ljudje uporabljali za pitje. Vodenica je tudi ob suši vodnata. V njej smo opazili kar nekaj pupkov in veliko mresta.

Pupki spadajo med repate dvoživke. V Beli krajini živijo tri vrste pupkov: veliki, navadni in planinski pupek. Med seboj jih ločimo po velikosti, oblikovanosti hrbtnega grebena in obarvanosti trebuha (Narava Bele krajine, 2013).

In kateri pupek je v Vodenici? Ker je velik do 11 cm in ima enobarvni rumenooranžni trebuh brez pik, sklepamo, da gre za Planinskega pupka (Ichthyosaura alpestris). Njegov življenjski prostor so občasne in stalne, stoječe ali počasi tekoče vode brez rib. Samci so bolj pisani kot samice. Med svatovanjem imajo samci značilen nizek rumeno-bel greben s črnimi pikami, ki tvorijo cikcakast vzorec. V Sloveniji in na Hrvaškem je pupek uvrščen na seznam zavarovanih živalskih vrst.

V objektiv nam je prišla tudi ena od rjavih žab (opomba: v Sloveniji in na Hrvaškem živijo 4 vrste rjavih žab: sekulja, rosnica, plavček in laška žaba).

Vir: Misterion
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj