Na vsebino

Hope's Bivouac: Življenje brez plastike: Ali je to sploh mogoče? (42)

Plastika je postala tako integrirana v naš vsakdan, da si je težko predstavljati življenje brez nje. Prisotna je praktično povsod, na vsakem koraku.

Odkar sem se odločila da vam ponudim oblačila iz merimo volne, sem postala pozorna na prav vse vidike našega življenja, kako vplivamo z izbiro materialov kot tudi oblačil na naš planet.

Vsako leto v naših oceanih konča med 5 do 13 milijonov ton plastike, kar ustvarja ogromne "otoke" plavajoče plastike, kot je Great Pacific Garbage Patch, ki pokriva površino 1,6 milijona kvadratnih kilometrov.

Ko ta plastika razpada, razpada na mikrodelčke. To je mikroplastiko.

V študiji iz leta 2019 so ugotovili, da v enem litru alpskega snega najdemo 24.000 delcev mikroplastike.

Ali veš, da povprečen človek zaužije okoli 50.000 delcev mikroplastike letno preko hrane, vode in zraka, pri čemer ena raziskava ocenjuje, da povprečna oseba zaužije do 5 gramov plastike na teden – to je količina, ki ustreza teži kreditne kartice.

Tudi mene je šokirala ta številka.

Življenje brez plastike je skoraj nepredstavljivo, a možno z zavestnimi odločitvami. Zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so plastične vrečke, steklenice in pribor, je nujno.

Sama uporabljam še menstrualno spodnje perilo, pralne kuhinjske brisače, vrečke za večkratno uporabo, nakupujem na tržnici, izogibam se plastenkam,...

Na področju mode se lahko izognemo sintetičnim vlaknom, ki prispevajo k mikro plastičnemu onesnaženju. Merino volna je odlična alternativa, saj je biološko razgradljiva in udobna.

Če se le da, se vedno odločim za naravni material pred plastiko. Dandanes se je plastiki težko popolnoma odpovedat, lahko se pa zavestno odločamo za naravne materiale.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj