Na vsebino

Direkt v čelo (27)

Delo po upokojitvi

Sam še ne razmišljam o tem, kaj in kako bo potekal moj dan po upokojitvi, saj imam do takrat še kar nekaj delovnih obveznosti, so pa nekateri moji prijatelji in sodelavci že prestopili ta prag. Razumljivo je torej, da ta tema vsake toliko pride na plan kot tema pogovora.

Ker si nisem pogledal pogojev za upokojitev, tole pišem kot nevednež, kot nekdo, ki ga samo zanima nekaj dejstev (glede čisto navadnega odhoda v upokojenski staž, brez kakšnih invalidnin ali dodatnih pogojev).

Najprej se mi zdi čudno (iskal sem besedo, ki bi bila tukaj bolj primerna, ampak je čudno kar v redu), da imajo lahko ljudje, ki so bili v svojem aktivnem življenju ves čas zaposleni, nižje pokojnine, kot so takšne in drugačne oblike pomoči tistim, ki nikoli niso delali in nikoli prispevali dajatev v skupno blagajno (spet moram dodati, da sem ne štejem tiste, ki za delo niso zmožni iz različnih razlogov, ampak tiste, ki jim delo ne diši).

Še bolj čudno pa se mi zdi tole. Upokojencem je omogočen ponoven vstop na trg dela. To se mi zdi v redu. Če je primanjkljaj zdravnikov, zakaj jim ne bi omogočili, da še delajo, če to delajo dobro, s srcem in so še naprej pripravljeni pomagati. Če manjka učiteljev, ki so še vedno sposobni trezno razmišljati, presojati in snov podajati z energijo, ki jo slušatelji razumejo in sprejemajo, zakaj ne bi svoje aktivno življenje še podaljšali? Ali pa razni strokovnjaki, ki so strokovnjaki v pravem pomenu besede in bi ob njihovi upokojitvi nastala vrzel, luknja, ker novih moči ni. Zakaj ne bi nadaljevali z delom, če jih potrebujemo?

Dvomim, da se delavci, ki so šli takoj po srednji šoli v proizvodnjo, mogoče za volan, v jarke ipd. odločijo za podaljšanje delovnega staža. Pa bi jih verjetno ravno tako potrebovali. A so verjetno utrujeni, izžeti...

O tem kakšni pogoji za delo so bili na vašem delovnem mestu veste najbolje sami. In tudi to ali bi želeli po upokojitvi delati še naprej ali bi se radi upokojili takoj, ko bo to možno, je tudi odvisno od vas. In prav je tako.

Jasno je, da vsak, ki izpolni pogoje za upokojitev prejme pokojnino.

In če se odloči, da nadaljuje z delom, bi moral to pokojnino obdržati v celoti, saj jo je z minulim delom tudi zaslužil. Dodatno delo pa bi moralo biti obdavčeno, brez posega v prej omenjeno pokojnino. In to je tista druga stvar, ki me tukaj moti. Zakaj delavec, ki se odloči, da ustanovi ali kolektivu pomaga s svojim delom, ne prejme celotne pokojnine ampak se mu ta za določen odstotek (odvisno koliko dela) zmanjša? In ta odstotek ni majhen!

In kakšno je vaše mnenje glede mojih dvomov? Socialna pomoč in pokojnine? Če nadaljuješ z delom imaš nižjo pokojnino? Zapišite. Me prav zanima.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj