Na vsebino

Vas skrbi v kakšni Kolpi se kopate?

Agencija RS za okolje (Arso) je objavila interaktivno karto, na kateri lahko razberete temperaturo in kakovost vode na kopalnih mestih po celotni Sloveniji.

Podatke, ki so bili prej dostopni le v obliki tabele, so zbrali v interaktivno karto, na kateri se s klikom pokažejo podatki za posamezno kopališče. Karta je dostopna tudi na mobilnih telefonih, kaže pa temperaturo in onesnaženost vode na 48 uradnih kopalnih mestih po vsej državi. Med njimi so tudi kopališča ob Kolpi in Krki, reke in jezera v Julijskih Alpah ter slovensko morje.

Kot kazalnike onesnaženosti vode uporabljajo prisotnost escherichie coli in intestinalnega enterokoka, dveh bakterij, značilnih za vode, onesnažene s fekalijami. Meritve temperature potekajo dnevno, onesnaženosti pa na 14 dni.

Poleg tega lahko na karti preberemo napotke glede kopanja in kakovosti vode, ki jih je izdal Arso. Objavljena karta je sicer poskusna, a na agenciji upajo, da jo bodo lahko v prihodnje nadgradili še z dodatnimi informacijami.

Podatki sicer kažejo, da je kakovost kopalne vode na Kolpi dobra, vsi rezultati analiz pa so skladni s priporočili Nacionalnega inštitutu za javno zdravje.

Karta je dostopna na tej povezavi.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj