Na vsebino

V belokranjskih občinah odprli varuhove kotičke

Varuh Peter Svetina in metliška županja Martina Legan Janžekovič. Foto: Občina Metlika
Varuh Peter Svetina in metliška županja Martina Legan Janžekovič. Foto: Občina Metlika

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je med današnjim obiskom Bele krajine v občinah Metlika, Črnomelj in Semič odprl Varuhove kotičke. Gre za točko, kjer ljudje najdejo informacije o človekovih in otrokovih pravicah. Z vodstvi omenjenih belokranjskih občin se je tudi na kratko pogovoril o izzivih v občinah.

S postavitvijo kotičkov želi varuh Peter Svetina to institucijo približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo. Kotički so opremljeni s stojalom, na katerem so prebivalkam in prebivalcem na voljo koristne informacije o delu Varuha v obliki zloženk, brošur, letakov in tudi obrazec za vložitev pobude. Pripravljena pa je tudi zloženka o Varuhu v lahkem branju, namenjena vsem, ki imajo zaradi različnih razlogov težave v razumevanju zapletenih besedil. Na ta način ljudje lažje pridejo do varuha.

»Namen kotička je, da bodo ljudje vedeli, kdaj in na kakšen način se lahko obrnejo na Varuha človekovih pravic. Tako jim bomo lažje pomagali, če se bodo znašli v stiski ali pa bodo imeli težave pri iskanju odgovorov oziroma pojasnil različnih institucij ali organov,« pravijo v uradu varuha.

Z varuhom tudi o romskih vprašanjih

Varuh Svetina se je na današnjem srečanju z županjama in županom belokranjskih občin dotaknil izzivov in najbolj perečih težav na sončni strani Gorjancev. Z metliško županjo Martino Legan Janžekovič sta se med drugim dotaknila tudi s strani odbora DZ za delo zavrnjenih predlogov sprememb zakonov, ki jih je vložila skupina 11 županov skupaj z več kot 5000 podpisi volivcev in s katerimi bi reševali problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij. Županja je opozorila na problematiko sobivanja in vključevanja pripadnikov romskega prebivalstva v družbo, še posebej otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij. Občina se po njenih besedah skupaj z lokalnimi javnimi zavodi prizadeva za izboljšanje razmer na vseh nivojih, da bi bilo sobivanje prijetno. »Varuh ima tudi sam 'nemalo informacij o težavnem sobivanju', pri čemer je poudaril, da posebno varstvo, ki ga romski skupnosti podeljuje ustava, ne pomeni varstva pred sleherno odgovornostjo za protipravno ravnanje oz. nezakonita dejanja. Občine, ki se srečujemo s tovrstno problematiko, pa pričakujemo večjo proaktivnost države za ureditev razmer v naših lokalnih skupnostih,« so ob tem sporočili z metliške občine.

V sodelovanju z belokranjskimi občinami je varuh tudi na občinskih spletnih straneh vzpostavil rubriko digitalni Varuhovi kotički, kjer so dostopne enake informacije kot v kotičkih, ki so postavljeni v posameznih občinah.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj