Na vsebino

V domovih za starejše dvigajo oskrbnine

Interventni zakon, s katerim je država domovom za starejše iz proračuna subvencionirala del stroškov in dvig oskrbnin omejila na največ 4,5 odstotka, se je konec junija iztekel. V domovih opozarjajo, da se dvigu oskrbnin julija ne bodo mogli izogniti. Ministrstvo za solidarno prihodnost jim je določilo zgornjo mejo dovoljene podražitve.

Na ministrstvu so za STA navedli, da se zavedajo težav, ki jih na socialno-varstvenem področju pušča splošna rast cen, še posebej tistih težav, zaradi katerih so domovi za starejše in druge institucije primorani dvigovati cene oskrbnin.

Kot so dodali, so institucijam že pripravili potrebne izračune in določili zgornjo mejo, do katere se oskrbnine lahko dvignejo. »Še naprej pa si bomo prizadevali, da dvig cen oskrbnin ne bo prizadel uporabnic in uporabnikov storitev v socialno-varstvenih zavodih,« so zagotovili.

Po navodilu ministrstva se lahko stroški za plače povečajo največ za 6,7 odstotka, drugi stroški dela pa največ za 13 odstotkov. Stroški materiala in storitev se lahko povečajo za največ 7,1 odstotka, in sicer za napovedano stopnjo inflacije za leto 2023.

V Domu starejših občanov (DSO) Metlika so tako cene oskrbe I dvignili za 5,9 odstotka, ceno oskrbe IV pa za 6,2 odstotka. »Naši izračuni pa kažejo, da bi moral biti dvig še najmanj enkrat višji. Upamo, da bo država aktivno pristopila k reševanju omenjenega problema pri domovih za starejše,« nam je še povedala direktorica doma Ivica Lozar. Nove cene, ki jih je potrdil tudi svet zavoda DSO Metlika, veljajo s 1. julijem.

Izredni uskladitvi cen oskrbnin se v skladu s sprejetimi usmeritvami ministrstva niso mogli izogniti niti v Domu starejših občanov Črnomelj. Cena oskrbe I se bo tam povišala za 6 odstotkov, oskrbe IV pa za 6,5 odstotka. Dvig cen ostalih storitev, kamor štejejo dodaten obseg oskrbe in storitve tržne dejavnosti, pa s 1. julijem ni predviden, so nam še sporočili iz DSO Črnomelj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj