Na vsebino

Uporaba agrometeoroloških podatkov pri prilaganju kmetijstva na podnebne spremembe

Izredni vremenski dogodki so se v preteklosti že dogajali, a je zaradi podnebnih sprememb prišlo do anomalij njihove pogostosti, intenzivnosti, trajanja in razsežnosti. Kadar izredni dogodki povzročijo znatno škodo, jih uvršamo med naravne nesreče. Med seboj so velikokrat tesno prepleteni in imajo velik vpliv na ljudi in okolje, kakor tudi na gospodarstvo.

Spremenljivost vremena in podnebja ter novodoben način kmetovanja zahteva natančne, verodostojne in lokalno specifične podatke, ki pomagajo k izvajanja učinkovitih ukrepov v kmetijstvu. Meteorološki podatki (vremenski in podnebni), ki jih beležimo, so pomembni za zmanjšanje ranljivosti kmetijstva na izredne dogodke ter njegovemu prilaganju na podnebne spremembe.

Za uspešno obvladovanje izrednih dogodkov je ključnega pomena medsektorsko in interdisciplinarno sodelovanje ter krepitev medsebojne pomoči med deležniki in inštitucijami na nacionalni ter lokalni ravni. V ta namen organiziramo odprt dogodek Uporaba meteorološki podatkov pri prilagajanju kmetijstva na podnebne spremembe, ki bo v splošnem delu obravnaval širše meteorološke vsebine v spremenjenem podnebju, medtem ko se bomo v praktičnem delu osredotočali na izredne dogodke v povezavi s sušo in vročino. Znanje s tega področja trenutno nadgrajujemo tudi preko projektov Clim4Cast in X-RISK-CC.

Dogodek bo potekal v sredo, 12. junija 2024, od 8.45 do 12.30 ure, v Resort Village Majer (Krasinec 1, 8332 Gradac). Podrobnejši program se nahaja v priponki.

Število mest na dogodku je omejeno, zato so prijave obvezne. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. Prosim, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 31. maja na elektronski naslov [email protected] s pripisom iz katere inštitucije prihajate.

Priponke

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), Oddelek za meteorološko podporo kmetijstvu

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj