Na vsebino

Semič v starih cajtih (328)

Ivan Golobič - Županov: Štrekljevski gasilski stoletnik

Prvega marca 2024 bo v krogu vseh, ki ga imamo radi, praznoval stoletni jubilej.

Ivan je daleč najstarejši član PGD Štrekljevec, katerega zvesti član je od davnega leta 1945.

Kot operativec je dolga leta z gasilskimi tovariši gasil in krotil mnoge požare v bližnji in daljni okolici.

Do nedavnega je bil aktiven član gasilske veteranske ekipe, ki jo je kot desetar vodil na mnogih tekmovanjih. Na tekmovanju na Lokvici je imel smolo, da se je tik pred tekmo pri padcu poškodoval. Malo so ga polepili in je kljub močnim bolečinam uspešno opravil svojo desetarsko nalogo.

Za požrtvovalno in vestno gasilsko delo je prejel mnoga društvena priznanja. Najbolj pa je ponosen na odlikovanje GZ Slovenije za posebne zasluge v gasilstvu.

Ivan je veseljak. V družbi z veseljem pripoveduje dogodivščine iz mladih let in rad prepeva stare pesmi, ki so danes skoraj že povsem pozabljene.

IVAN, SPOŠTUJEMO TE IN TE CENIMO, KER SI BIL IN SI ŠE VEDNO ČLOVEK, KOT SE ŠIKA!

IVAN, IZ SRCA TI KLIČEMO: »ŽIVIJO IN NAZDRAVJE OB TVOJEM VISOKEM JUBILEJU!«

Na fotografiji Ivan ponosno drži pokal, ki ga je osvojila ekipa veteranov PGD Štrekljevec leta 2008 v Črni na Koroškem. Tam so pod njegovo 'komando' štrekljevski 'starejši fantje' osvojili prvo mesto in postali državni prvaki.

Na fotografiji so od leve proti desni: Anton Novak - Rumarjev s Štrekljevca, Anton Dajčman - Kukarjev s Kala, Alojz Kastelic - Mihec z Brezove Rebri, Ivan Golobič – Županov s Štrekljevca, Friderik Krajnc z Osojnika, Alojz Vidmar - Košec s Kala in Martin Omerza s Smuške ceste.

Fotografijo je posnel Dušan Malenšek s Štrekljevca.

Ana Novak, Štrekljevec

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj