Na vsebino

Preverite, kako dolgo boste čakali na nov osebni dokument

Foto: MNZ
Foto: MNZ

Gneča na posameznih upravnih enotah je letos velika zaradi množične menjave osebnih dokumentov. Po podatkih ministrstva za notranje bo do konca leta 2022 potekla veljavnost okrog 300 tisoč osebnim izkaznicam in približno 140 tisoč potnim listom.

Konec marca začnejo izdajati biometrične osebne izkaznice, januarja prihodnjega leta pa preneha tudi veljavnost starih roza vozniških izkaznic. Nova biometrična osebna izkaznica bo imela čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov (slednje le za državljane, starejše od 12 let). Čip bo vseboval tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti (od dopolnjenega 12. leta starosti). Zaradi uvedbe biometričnih osebnih izkaznic pa dosedanjih veljavnih izkaznic ni treba zamenjati – uporabljate jih lahko do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Ker gneča še nekaj časa ne bo pojenjala, nikakor ne gre čakati na zadnji trenutek za urejanje dokumentov. In koliko časa okvirno boste čakali, da pridete na vrsto? Na ministrstvu za javno upravo osvežujejo tabelo čakalnih dob na vseh upravnih enotah po Sloveniji.

Na Upravni enoti Črnomelj je treba po zadnjih podatkih za nov osebni dokument čakati pet dni, prav toliko tudi za potni list in vozniško dovoljenje. Na Upravni enoti Metlika je potrebno za osebno izkaznico in potni list trenutno čakati dva, za vozniško dovoljenje pa štiri dni.

Če je na vaši upravni enoti gneča, se lahko za zamenjavo dokumenta oglasite na kateri koli upravni enoti v Sloveniji, pri tem pa ni pomembno, kje ste prijavljeni.

Kot smo že poročali je predhodno naročanje na upravnih enotah odpravljeno, saj je vlada na ponedeljkovi dopisni seji izdala odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid 19 v upravnih zadevah.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj