Na vsebino

Čredniška pot uspešno čez kontrolo

Minulo sredo je v občinah Črnomelj in Mokronog potekala IN-SITU kontrola dveh projektov, sofinanciranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja kontrolira z namenom preverjanja namenske porabe sredstev, ki so bila predvidena za izvedbo aktivnosti projektov.

V Beli krajini so si kontrolorji ogledali pridobitve v okviru projekta »Interpretacija vodnih virov in ekstenzivnih pašnikov v Poljanski dolini«, ki ga bolje poznamo pod akronimom »Čredniška pot«. Prva točka je bil Center za doživljanje biodiverzitete Grduni (Krajinski park Kolpa), kjer so si ogledali potujočo razstavo o žuželkah oz. metuljih, ki je nastala na podlagi izjemno poglobljene študije o žuželkah na tem območju. Poleg informacijskih tabel razstavo dopolnjujejo primerki žuželk s tega območja, ki so preparirani in shranjeni v posebnih entomoloških škatlah. Nastala je tudi zanimiva učna pot z imenom »Čredniška pot« v Starem trgu ob Kolpi, ki priča o pomembnosti vodnih virov, ki so bili nekdaj cenjeni in skrbno obzidani, še zlasti pa pomembni za napajanje čred. Obnovljena sta bila izvirna jama Peč in v njeni neposredni bližini korita za napajanje živine. Učna pot je dobro označena in opremljena s poučnimi informacijskimi tablami.

Nepravilnosti med kontrolo niso bile ugotovljene. Nosilci projektov so bili skupaj s partnerji deležni pohvale, saj so rezultati projekta trajnostno naravnani, pravilno označeni, oprema vzdrževana in pravilno shranjena ter predvsem v uporabi in korist lokalnemu prebivalstvu z obiskovalci, sporočajo iz LAS Dolenjska in Bela krajina.

Vir: LAS Dolenjska in Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj