Na vsebino

Manj kaznivih dejanj, več kršitev javnega reda

Črnomaljski občinski svetniki so na svoji zadnji seji v tem mandatu obravnavali tudi letno poročilo o varnostnih razmerah v občini v lanskem letu. Te so bile po oceni načelnika Policijske postaje Črnomelj Jožeta Vrščaja v primerjavi z letom prej ugodne. Zmanjšalo se je število kaznivih dejanj, s 372 na 366, povečala pa se je njihova raziskanost na 76,5 odstotka. Hujših kaznivih dejanj niso obravnavali.

Za spoznanje manj je bilo tudi nasilja v družini – lani so obravnavali 15, predlani pa 16 takih primerov. Obravnavali so tudi 14 primerov manj kaznivih dejanj zoper premoženje. Največ je bilo tatvin, velikih tatvin in zatajitev.

Se je pa povečalo število kršitev predpisov o javnem redu in miru, saj so obravnavali 233 kršitev (leto prej 199). Prevladovale so kršitve povezane z izzivanjem ali spodbujanju k pretepu, z elementi prekrškov nasilja v družini ter prepiranje, vpitje in nedostojno vedenje do uradne osebe. Povečalo se je tudi število kršitev predpisov s področja zagotavljanja varnosti in premoženja ljudi, kar pa je predvsem posledica nespoštovanja ukrepov za preprečevanje okužb s covidom-19.

Policisti tudi prometno varnost v lanskem letu na območju največje belokranjske občine ocenjujejo kot dobro. Zabeležili so 88 prometnih nesreč, kar je sicer pet več kot leto prej. Smrtnih žrtev na srečo ni bilo, vzrok večine prometnih nesreč pa ostaja neprilagojena hitrost.

Tudi v letu 2021 so delo črnomaljskih policistov zaznamovale povečane ilegalne migracije, predvsem prebežnikov iz Pakistana in severnoafriških držav. Obravnavali so 1526 ilegalnih prehodov državne meje, kar je sicer 476 manj v primerjavi z letom prej. Glavnina ilegalnih prehodov je bila na območju med Preloko in Miliči.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj