Na vsebino

Magnificu nagrada glavnega mesta

Prizor iz dokumentarnega filma Charlatan Magnifique. Foto: Dom svobode
Prizor iz dokumentarnega filma Charlatan Magnifique. Foto: Dom svobode

Ljubljanski mestni svet je potrdil prejemnike občinskih nagrad. Med letošnjimi dobitniki nagrad glavnega mesta je tudi belokranjski rojak Robert Pešut – Magnifico, ki letos praznuje 30 let umetniškega delovanja. Njegova mama je Belokranjka in v njegovih skladbah lahko pogosto zaznamo tudi belokranjski pridih, saj ga na te kraje vežejo spomini, prijatelji, družina, dobra hrana in čudovita narava.

24.000 poljubov, Silvia, In ko enkrat bom umrl, Ljubljana - Portorož, so pesmi, ki nam hitro podžigajo emocije, a sočasno je vsaka tudi izpoved njega, kritičnega opazovalce družbe, so zapisali v obrazložitvi nagrade. S svojimi kreacijami vsakodnevno potuje po radijskih valovih 53-ih držav sveta, od Tokia, Moskve pa vse do daljnega Buenos Airesa. Hir aj kam, hir aj go odpira največje športne dogodke, Giv me mani lahko slišimo v kultnih kriminalističnih blockbusterskih serijah. Pesem Pukni zoro, ki jo je napisal po naročilu za film Montevideo, je čez noč postala tako priljubljena, da jo imajo vsi za staro narodno. Navijači Crvene Zvezde so jo prevzeli za svojo himno in jo pred, med ter po tekmi prepevajo v en glas.

Magnifico je prvi javno odprl tabu temo "južnjakov" v slovenski družbi. S pesmijo Kdo je čefur je besedo čefur in celoten statusno-asociativni naboj, ki jo je s seboj nosila, amnestiral. S kreacijo Samo ljubezen v izvedbi tria transvestitov Sestre je leta 2002 zmagal na tekmovanju za slovensko pesem Evrovizije. Umetniških provokacij, kontroverznosti ali odpiranja neželenih družbenih tem je v njegovi karieri še veliko, a njegov umetniški duh zares polno zaživi na javnih nastopih. Njegovi koncerti povezujejo ljudi, tam vidimo vse generacije, raznih veroizpovedi, spolnih nazorov, … in prav vse zna nagovoriti.

"Je velik človek, ki v Ljubljani domuje in ustvarja. Zaljubljen je v svoje mesto in ga brez razloga ne zapušča. S soustvarjanjem urbane kulture Ljubljane, z odkrito borbo proti ksenofobiji, rasni, verski ali spolni diskriminaciji, z inspiracijo, ki nam jo nesebično daje, je največji ambasador Ljubljane," so sklenili v obrazložitvi nagrade.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj